Plamuren van kuil in deur

Jannus

  • #1
Ongelukje. Een kuil in onze vlakke geverfde wc deur. Kuil/deuk is ongeveer 25cm diameter en 0,5 cm op diepste punt. Is dat te plamuren en met welke plamuur dan het best opdat het niet gaat loslaten/scheuren door veelvuldig gebruik van de deur.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat voor deur? Massief, board, paneel, enz. Plaats ook even een foto.
 

Jannus

  • #3
Board deur. Nu geen foto beschikbaar.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Als de huidige deur fabrieksmatig is afgelakt, is het wellicht sneller om het deurtje te vervangen. Hang en sluitwerk kun je overzetten.

En is hij weer identiek aan de overige deuren.
 

Jannus

  • #5
Deuren zijn in de loop van de jaren meer keren geschilderd, dus schuren, plamuren en schilderen is geen probleem. De vraag is dus of en welke plamuur hiervoor het beste kan worden gebruikt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je zou eerst kunnen proberen of je de deuk kunt 'terugdeuken'. Gaatje erin boren en dan met een haakje het board naar buiten trekken. De achterkant van een kraspen is daarvoor bijvoorbeeld heel geschikt. Of juist een gat in de andere kant (wel zonde van een tweede beschadigde kant) en iets erdoor heen om de deuk terug te duwen.

Want als je 5 mm dichtplamuurt en het board wipt op zeker moment van zichzelf weer terug, dan het je een finke bult ipv een deuk. Lukt dat niet of niet goed genoeg, dan kun je altijd nog gaan plamuren.

Bij massief hout bestaat de truc om er een natte lap overheen te leggen en dmv. een hete strijkbout het hout zijn oorspronkelijke vorm te laten hernemen. Dat zal bij board niet zo'n succes zijn denk ik, bovendien is het geschilderd. Maar je zou het kunnen proberen.

Wat betreft dat plamuren is er naar mijn idee maar één soort die in aanmerking komt voor zo'n dikke opvulling: tweecomponentenplamuur. Je zou daarvoor, om niet in een grote koker met heel duur spul (twee tuiten naast elkaar) te vallen, een zgn. houtrotvuller kunnen gebruiken. Is op zich al duur genoeg.

Dat soort plamuur hecht het beste op kaal hout, op verf wordt het niet echt een succes. Na plamuren en glad schuren beslist gronden, anders hecht er niks op.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wil je dit fatsoenlijk krijgen moet je wel een heel breed plamuurmes hebben. Zo niet dan komt het op het schuren aan. Plamuur die te hoog is opgezet weer vlakschuren, hollere delen weer opvullen schuren enz. Dit is een vak appart.
Normaal steun je met je mes op het werk en wat hol is vul je met plamuur.

Koop plamuur die absoluut niet krimpt anders komt het over een paar jaar weer terug. Zelf zou ik een goede, professionle, twee componenten plamuur gebruiken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Let op de hechting. Dus eerst goed ontvetten en schuren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu