Plafonds eerste verdieping

Le_en

  • #1
Goedenavond allemaal,

Na lang meelezen op dit forum, ben ik zelf gestart met een behoorlijke verbouwing van een woning die we hebben gekocht. Deze week zijn we gestart met het strippen van de eerste verdieping. Op de plafonds zaten plastic panelen gemonteerd op een houten regelwerk. Het plafond wil ik nu afwerken met stucplaten om dit vervolgens te laten stucen. Nu zou ik graag jullie advies willen over een aantal dingen.

- Zowel aan de voor- als achterzijde van de woning is een soort dakkapel in het dak gemaakt, waardoor de betonnen vloer niet helemaal doorloopt. Is het handig om de ruimte (zie foto's) te isoleren en wat is de beste manier hiervoor?
- Het bestaande regelwerk lijkt mij prima om weer te gebruiken voor de stucplaten, zien jullie dit ook zo of zie ik wellicht iets over het hoofd?
- de eerste laag van het regelwerk is op het beton geschroefd en de tweede laag ik aan de eerste laag geniet. Is het nog handig om dit nog extra vast te zetten met een schroef?
- Zijn er nog andere zaken waar ik rekening mee moet houden als jullie zo deze foto's zien?

Het gaat om een woning uit 1990, dus de muur, vloer en dakisolatie lijken aardig in orde te zijn. Wel ga ik de ramen op de eerste verdieping laten vervangen aangezien dit nog dubbel glas is van de eerste generatie.

Alvast dank voor jullie reacties!

344_1080.jpg 20240109_182850.jpg 20240109_182840.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Voor stucplaten is een h.o.h. afstand van 400 mm het handigst. Je kan controleren of de rachels voldoende vastzitten met de nieten door er voorzichtig even aan te gaan hangen. De nieten die vaak gebruikt worden schieten naar links en rechts en zitten meestal verbazingwekkend goed vast.

Het dak is geisoleerd, dus die driehoekjes isoleren voegt weinig toe. Hooguit dempen van een stukje klankkast als er boven de vloer een leefruimte zit.

De kierdichting is bij dit soort huizen vaak wel een aandachtspunt. Het nieuwe plafond helpt zeker, maar je zou het ook eerst kunnen afdichten.
 

Le_en

  • #3
Dank voor je reactie! De h.o.h. afstand is nu ongeveer 50 bij 80 cm, dus dan is het zeker handig om er nog een extra lat tussen te plaatsen?

Het regelwerk lijkt inderdaad stevig genoeg, als ik eraan ga hangen gebeurd er niets. Boven die driehoeken zit het dak en de achterkant van de inbouwkasten op zolder, dus geen leefruimte.

De naden lijken al enigzins afgedicht met pur en glaswol o.i.d. mocht ik nog naden zien waar koude lucht doorheen komt of waar geen isolatie zit, wat raden jullie dan aan om te gebruiken?

Dank alvast!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dan moeten er rachels tussen. Kijk in de verwerkingsvoorschriften van de stucplaten of de 50 cm gebruikt kan worden.

Het beste kit je naden af of als ze groter zijn met een pasta of luchtdichtings tape. Het plafond eronder verzorgt ook extra afdichting, als er geen gaten in komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu