Plafondlijsten

Willem L

  • #1
Hallo allemaal,

ik ben bezig met het renoveren van een woning uit 1907.

Een aantal ruimtes heeft voor het grootste gedeelte nog de originele op riet gestucte plafonds. Ik ben aan het proberen de plafonds zoveel mogelijk te herstellen.

Het probleem waar ik tegenaan loop zijn de randen. Aan de randen zit een rechte platte lijst van ongeveer 6 mm dik. Ik ben er tot nu toe niet in geslaagd een manier te vinden deze lijst op een makkelijke manier na te maken.

Mijn vraag is of er een andere mogelijkheid is dan deze lijsten uit de hand erop te stucen. Ik dacht zelf aan bijvoorbeeld piepschuim, maar ik kan nergens gewone platte stroken vinden. Iemand een goed idee?
 

EdP

  • #2
De stucadoor maakt zulke lijsten meestal met behulp van een mal. Deze mal wordt dan langs een rechte lijn over een langgerekte hoop gips gehaald waardoor na droging een profiellat ontstaat.

Als ik me goed herinner heb ik daarover wel eens een videofragment teruggevonden op de site van een populair klusprogramma. Het was wel enigszins commercieel getint dus ik betwijfel of ik het hier noemen kan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Een PB'tje zou misschien ook kunnen ?
 

EdP

  • #4
Zal ik doen (als ik het zelf nog terugvind).
 

EdP

  • #5
Helaas, het filmpje is er niet meer. Dat heb je met die commerciële jongens ... andere leveranciers dus andere content. Jammer.
 

Espaan

  • #6
Wij hebben in onze vorig huis de plafonds laten stucen en zo'n platte lijst langs de rand laten maken (dertiger jaren huis). De stucadoor plakte houten latjes van de juiste dikte op het plafond op plintbreedte afstand van de muur. Volgens mij is daar iets van "plakgips" voor.

Daarna werd de plint gewoon gevuld met gips. De houten latjes geven dan de juiste dikte en breedte. Na aandroger de latjes eraf wippen en de rand nastrijken met wat water en een kwast dacht ik.
 

Willem L

  • #7
Ik heb zelf ook geprobeerd de lijsten met een mal na te maken.

Het probleem hiervan is alleen dat de lijsten erg breekbaar zijn als ze droog zijn en dus niet in een stuk te monteren. Ik ga wel eens op zoek naar die 'plakgips' en het direct op het plafond proberen.

Bedankt voor de reacties tot nu toe!
 

Espaan

  • #8
Met plakgips bedoelde ik overigens alleen de dotjes waarmee de latten op het plafond worden geplakt. De plint/rand zelf is gewoon gips, als dat van het plafond.
 

BeeTeeWee

  • #9
Ik weet wat je bedoelt, ik heb net een huis uit 1890 onderhanden.

Bij mij waren de randen wat dikker, laten we zeggen een centimeter.
Ik heb dus gewoon stroken gipsplaat aan het plafond vastgeschoten (met gipslijm erachter en dan nieten) en het geheel gladgestuct.

Zou het erg opvallen als je enkele millimeters dikker dan die 6 mm uitkomt?
Het zit waarschijnlijk toch op een hoogte van rond de 3,5 meter... :wink:
 

Flepke

  • #10
Je moet op zoek naar geschaaafde latjes van dezelfde dikte, desnoods laat je ze maken.

De latjes maak je goed nat en dan doe je er dotjes kalk op (Dat is wat Espaan bedoelde met plakgips) Het is natuurkalk waarmee vroeger wanden gladgepleisterd werden, en is te koop bij de professionele bouwhandel (zoek in de gids naar stukadoorsmaterialen).

Het nat maken van de latjes is van belang omdat het hout anders het vocht uit de kalk zuigt en dan plakken ze niet.
De latjes tegen het plafond plakken en volsmeren maar (wel netjes werken he, houd mijn gilde in ere).

Succes
 

Willem L

  • #11
Beter laat dan nooit nog een reactie van mij.
Bedankt voor de bruikbare tips. Zo moet het zeker gaan lukken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu