Plafond verwijderen of verlagen.

Buijsman

 • #1
Goedemiddag,

Sinds 2 weken ben ik eigenaar van een klein jaren 30 appartement gelegen op de bovenste etage. Nu wil ik dit appartement een beetje naar de 21e eeuw trekken, maar naarmate ik meer wil gaan doen krijg ik alleen maar meer vragen

Allereerst het plafond.
Het betreft hier een stro/stuc plafond onder houten balken. Waarna er ongeveer een meter tussenruimte is naar het betonnen dak. In de woonkamer is dit plafond afgewerkt met zachtboard platen.

Ivm met tijd/geld en isolatie zou ik dit graag laten zitten en in het gehele appartement een vrij verlaagd plafond (metal stud) aanbrengen met vernieuwde electra. Of doe ik er verstandiger aan om de gehele boel eruit te trekken en opnieuw te beginnen? Het euvel zit hem erin dat ik op de bovenste etage woon en bang ben voor een behoorlijk koude woning als ik de boel strip en een gipsplaat plafond aanbreng. Anderzijds vrees ik condensproblemen als ik een verlaagd plafond aanbreng onder het huidige plafond vanwege de extra isolerende werking.

Advies is zeer welkom, want ik heb behoorlijk zin om te beginnen

Alvast bedankt!

Mvg Marvin
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Hessie

  Specialist Verwarming
  • #2
  De belangrijkste vraag is: Heeft het appartement een platdak of een pannendak?
   

  Buijsman

  • #3
  Allereerst bedankt voor je snelle reactie. Het betreft hier een plat dak afgewerkt met een bitumen bedekking en kiezels.
  Lekker warm in de zomer 😑. Wil in de toekomst tijdens de vve vergadering wel aankaarten of er geen mogelijkheid is tot dakisolatie (warm dak).
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #4
  Ik zou in dit geval ZEER terughoudend zijn met het toepassen van extra isolatie aan de binnenzijde, laat de VVE vooraf je plannen keuren en ondertekenen, als de boel gaat rotten door jouw toedoen kan het een duur dak worden.

  Ik zou direct een warm dak isolatie toepassen, en dan binnen alles weghalen en gipsen. Veilig, goed geisoleerd en je houdt en hoog plafond.
   

  Buijsman

  • #5
  Daarom ook mijn vraag.
  Direct een warm dak toepassen gaat helaas niet mogelijk zijn. Aangezien we hier te maken heb met een appartementencomplexje waarvan het dak in beheer is van de VVE.
  Is een verlaagd metaalstud plafond zonder extra isolatie (bijv. glaswol) dusdanig isolerend dat condens problemen gevormd kunnen worden?
  Zijn er misschien andere oplossingen om tot een mooie plafond afwerking te komen, en de electra te vernieuwen?
  Alles eruit slopen en gipsen is nu natuurlijk ook een oplossing zoals ik had aangegeven in mijn originele bericht. maar wordt mijn huis er kouder op dan nu, zonder dakisolatie?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Je weet het zeker er ligt geen isolatie op het dak?
  De ruimte boven het plafond is daar een vorm van ventilatie.
   

  Buijsman

  • #7
  Wij hebben zeker geen dakisolatie. Gewoon een plat dak. Met ongeveer een halve meter tussenruimte tot aan de balken. Met daar tegenaan een stro stuc plafond.
  Ik denk dat een ongeisoleerd verlaagd plafond tog niet voor hele grote problemen gaat zorgen.
  Misschien voor de zekerheid een dampremmende folie tegen het oude plafond.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Ik krijg het niet voor elkaar. De constructie bij jouw zou altijd vocht moeten geven. Tenzij er boven het plafond een vorm van ventilatie is.
   

  Buijsman

  • #9
  Er zal inderdaad een vorm van ventilatie onder het dak zijn. ik ga wel een stukje plafond wegslopen. Misschien zie ik het wel verkeerd. Ik hou jullie op de hoogte. In ieder geval bedankt voor het meedenken
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu