Plafond garage isoleren ivm woonkamer er boven

Frankmeulenaar

  • #1
Ik heb een woonkamer boven op mijn garage, en de vloer blijft altijd koud (laminaat). Ik denk er over om nu het plafond van de garage te isoleren. Het plafond is beton, en het hoeft niet mooi afgewerkt te worden.

Het simpelste wat ik gevonden heb zijn isoklik HR isolatieplaten, maar ik kan alleen maar één website hierover vinden (van de fabrikant, link). Is dit een goede oplossing? Zouden PUR/PIR platen een beter alternatief zijn?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik denk dat het niet uitmaakt wat je eronder hangt. Mij lijkt wat monteerd het eenvoudigst.
 

Frankmeulenaar

  • #3
Die isoklik ziet er supersimpel uit, maar ik zie 'm alleen maar in de bouwmarkt (of gesponsored bij eigen huis&tuin), dus ik ben nog bezorgd of het niet bouwmarkt-kwaliteit als in eigen-merk-Latex is.

Kan ik dit (of PIR/PUR platen) gewoon tegen het beton verlijmen, of kan ik beter bijv schroeven met drukverdeelplaten gebruiken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Mechanisch kom je nooit, uuuhhh minder, voor verrassingen te staan dan lijmen. Mechanisch, goed gereedschap, kom je gemakkelijk in de beton. Leidingen?
Lijmen welke kwaliteit, boven je hoofd, een primer, hoeveel oppervlak lijm per plaat, moet je die plaat even ondersteunen enz..
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Het genoemde systeem klik je in profielen boven en onder. Dit is bedoeld voor een schuin dak, dus niet horizontale montage. Tenzij de fabrikant dit aangeeft.

Als de dikte van belang is, kies dan PIR of resolplaten, anders is PS ook prima. Je kan dit tegen de vloer plakken.

Er zijn ook platen met een afwerking erop, wellicht moeten die wel mechanisch bevestigd worden, omdat ze zwaarder zijn. Maar dat staat wel in de specificatie.
 

Frankmeulenaar

  • #6
Wgb schreef:
Mechanisch kom je nooit, uuuhhh minder, voor verrassingen te staan dan lijmen. Mechanisch, goed gereedschap, kom je gemakkelijk in de beton.
Mja, mechanisch lijkt mij (als beginnende klusser) veel meer werk en duurder: vier gaten per plaat boren, overal lange bouten met verdeelplaten in.
IJkenhout schreef:
Het genoemde systeem klik je in profielen boven en onder. Dit is bedoeld voor een schuin dak, dus niet horizontale montage. Tenzij de fabrikant dit aangeeft.
Het kliksysteem is volgens mij zodat de platen elkaar overlappen en er dus minder tocht tussen de platen is. In de .pdf op de link hierboven staat dat het ook op plafond kan, maar er staan geen montage-instructies bij.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Nee, alleen een plafond op zolder, dus schuin dak.
 

Frankmeulenaar

  • #8
Okee, ik denk dat ik er bijna uit ben:

Isolatie met 80mm PIR platen; vastmaken met spuitlijm INSTA-STIK MP (van dit topic).

Ik vraag me dan nog af:
1. In de hoek van de garage lopen verwarmingsbuizen in de hoek van de muur en het plafond, tot zo'n 12 cm onder het plafond. Hoe kan ik daar het beste mee omgaan? Ik kan er platen tegenaan leggen, en dan nog een extra 'verdiepingkje' er onder om het dicht te krijgen. (zie plaatje dwarsdoorsnede: buis rood, plaat blauw, extra plaat paars). De verwarmingsbuizen zouden dan helemaal weggestopt worden (geen contact meer met lucht in garage). Maar de platen hebben geen alu cachering aan de zijkant; is dat erg?


2. In het midden van het plafond zit een TL balk met een centraaldoos. De TL balk kan ik verlagen en met langere bouten ophangen, maar hoe maak ik de toegang tot de centraaldoos het mooiste? Ik dacht er aan om een stuk (bijv 20x20 cm) uit de PIR plaat te zagen, en dit niet vast te lijmen, zodat ik dat stukje er altijd uit kan halen om bij de doos te komen. Ik kan ook door dat stukje heen boren en de electra door een tweetal PVC buizen in de PIR plaat doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu