Plafond dakkapel - Gipsplaat direct op spaanplaat

Mnemonicus

  • #1
Voor de afwerking van mijn recent geplaatste dakkapel op wil ik graag gipsplaten tegen het plafond plaatsen, waarna deze verder af te werken.

Het plafond van de dakkapel betreft een groene spaanplaat 10mm waarachter direct een dampwerend (dicht?) folie is geplaatst.
Nu vroeg ik mij af of ik direct tegen deze spaanplaat de gipsplaten kan schroeven, waarbij met de kortste gipsplaatschroef (25mm?) de folie zal worden geperforeerd. Is dit een probleem?

Alternatief is een rachelwerk tegen het plafond plaatsen, waarbij nog steeds dit folie wordt geperforeerd door de schroeven van de eerste laag rachels tegen de spaanplaten...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Platdak op de dakkapel.
Is altijd lastig om daar op te antwoorden. Hoeveel vocht zou er door de gaatjes van de damprem kunnen gaan. Wat voor een winters gaan we in de toekomsts krijgen. Welke temperatuur wil je in de winter op de zolder hebben en hoe vochtig kan het op de zolder worden.
 

Mnemonicus

  • #3
Huis is van bouwjaar 2004, dakkapel heeft een plat dak met EPDM dakbeddeking met daaronder sandwich elementen isolatie. Ik neem aan dat dit damp open naar buiten is gemaakt?

Ruimte waar de dakkapel staat zal dienst doen als slaapkamer, dus er zal zeker enige temperatuurverschil zijn met de buitenlucht met het oog op condensatievorming.

Een extra laag folie tussen de spaanplaat en de gipsplaat lijkt mij niet verstandig omdat hier juist de damp tussen in opgesloten raakt?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een beetje pech. EPDM is het meest dampdichte dakbedekkings materiaal.
Die extra laag folie zal niet helpen je krijgt het zelfde aantal gaatjes in de folie.

Een raggelwerk aanbrengen brengt wat het aantal gaatjes in de damprem betreft het meeste voordeel.
Dat er damp opgesloten wordt is niet zo erg omdat ook de volgende damremmende laag in de warme kant van de constructie ligt.
De lagen voor de EPDM moeten dichter zijn waardoor er geen vocht onder de EPDM kan verzamelen.

Helaas schroefgaatjes in een damprem zijn niet te simuleren.

Een afwerking op de spaanplaat lijmen? Welke oplossing heeft de leverancier van de dakkapel.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Kan je de latten niet lijmen + schroeven met schroeven die minder dan 10 mm uitsteken door de rachels. De enige functie van de schroeven is de rachels tegen het plafond klemmen zolang de lijm nog niet droog is. Hiervoor is <10 mm voldoende lijkt me maar dat zou je met 1 latje kunnen testen.
 

Mnemonicus

  • #6
Dank voor de tips! ik ga ermee aan de slag!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu