Perilex naar 230v omzetten

roy1221

  • #1
hoi!

onze oude kookplaat heeft het begeven. nu hebben we een nieuwe maar deze gebruikt een gewone 230v stekker inplaats van de oude perilex aansluiting. Kan ik de perilex WCD losmaken en hiervan gewoon de bruine blauwe en aarde draad gebruiken om een normale wcd te monteren? de rest van de draden afdoppen uiteraard. of moet ik dan ook in de meterkast aan de gang?


mvg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Het makkelijkste is om gewoon een Perilexstekker aan het snoer van de kookplaat te zetten.
 

roy1221

  • #3
Dat is ook een oplossing, alleen ben ik bang dat ik de garantie van de kookplaat verlies als ik de bestaande stekker afknip. Maar is mijn manier ook mogelijk misschien?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Als de Perilexdoos opbouw is, dan zou het kunnen. 230 V-wcd gewoon met bruin, blauw en groen-geel aansluiten en de overige twee draden afdoppen met lasklemmen.
Bij inbouw wordt het lastig, omdat de inbouwdoos voor een Perilex-wcd groter is dan die voor een normale wcd.
Ik kan me niet voorstellen dat een serieuze fabrikant of handelaar de garantie weigert, omdat je er een andere stekker aan hebt gezet.
 
  • Like
Waarderingen: roy1221

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Ja, dat kan.
Maar dan moet er wel een verloopring tussen.
De perilex doos is nl groter, daar kan je een gewone wcd niet in vastzetten.
 
  • Like
Waarderingen: roy1221

roy1221

  • #6
ja tom de perilex is een opbouw, bedankt voor je snelle reacties! ik denk dat ik dan toch ga proberen om de perilex om te zetten naar 230v. ik was alleen bang dat ik dan in de meterkast ook aan de gang zou moeten.

en rola mijn plan was om de perilex doos te verwijderen en er een normale 230 wcd voor in de plek te plaatsen. deze zit onder in een keukenkastje dus niet in de weg.
 

HBH

  • #7
Of je wel of niet in de meterkast aan de gang moet hangt o.a. af van hoe de vorige kookplaat werd gevoed. Wanneer je uiteindelijk kiest voor een 'gewone' stekker, zou het kunnen dat ook de meterkast daarop aangepast moet worden. Het is wel zo netjes dat je dan overblijvende draden niet alleen aan de kant van de plaat maar ook in de meterkast afdopt. Desnoods met een label erbij zodat men later relatief gemakkelijk terug kan keren naar een Perilex situatie.
 
  • Like
Waarderingen: roy1221

roy1221

  • #8
Ahh ok, dus bruin van de perilex is niet altijd de fase draad? en blauw de nul?

Ik heb niet zoveel verstand van elektra dat ik ook in de meterkast wil gaan prutsen. een simpele wcd plaatsen dat lukt nog wel haha. Ik denk dat ik het gewoon uit kan proberen door de bruine blauwe en aarde te nemen van de perilex en deze op een 230v wcd aansluit? dan neem ik een oude lamp bijvoorbeeld om te testen of het werkt?
 

HBH

  • #9
Zat er voorheen - met de oude plaat dus - alleen maar 1 bruine plus 1 blauwe draad in de Perilex WCD?
(aarddraad laat ik gemakshalve even achterwege)
 
  • Like
Waarderingen: roy1221

roy1221

  • #10
ja dat klopt en een zwarte en grijze geloof ik
 
Laatst bewerkt:

HBH

  • #11
Het lijkt erop dat je dan een 3-fasen aansluiting had. En wat voor een automaat zit er in de meterkast?
 

Kaajee

  • #12
Ook in dat geval is het toch prima mogelijk om 230V te gaan gebruiken? Dan gebruik je maar 1 fase van je krachtgroep (en je 380V automaat).

En over de garantie van je product als je de een stekker zou vervangen door een perilex, zou ik me niet al te druk maken, je mag zelf echt wel een stekker van een apparaat vervangen zonder dat de garantie vervalt, stel je voor dat de kabel of stekker om de 1 of andere manier kapot zou gaan, dan moet je die toch ook kunnen (mogen) vervangen?
Als je het toch 'zekerder' wilt doen, laat je de stekker door een professional vervangen met bijvoorbeeld een verklaring, dan kun je die nog laten zien bij eventuele garantie issues.
(Ikzelf ga ook een 230V stekker van mijn kookplaat vervangen door een perilex waarvan ik slechts 1 fase ga gebruiken, dit om in de toekomst eventueel alsnog over te kunnen stappen op 380V zonder al te veel moeite.)

Als je het wel zelf de stekker gaat vervangen, doe het dan wel goed en gebruik zeker adereind hulsjes.
 

HBH

  • #13
In principe is het wel mogelijk om de bestaande krachtstroom kabel te gebruiken maar het moet niet verzanden in fantasierijk broddelwerk zoals 400 V bedrading afdoppen in een 230 V opbouw WCD, mocht daar überhaupt al plaats voor zijn en niet in strijd zijn met de norm.

Als alternatief zie ik het in de keuken installeren van een lasdoos met klemmen, daarop alle 5 aders van de krachtstroom kabel uit de meterkast aansluiten en daarvandaan met fase, nul en aarde verder naar de geplande 1-fase WCD.
 

Kaajee

  • #14
Ja dat is wel netjes inderdaad, of zoals ik gedaan heb: volledige (380) bedrading gewoon laten zitten en de stekker vervangen door een perilex met slechts 3 aders aangesloten (230v)
 

HBH

  • #15
Is toch niet helemaal te vergelijken met de situatie van TS. Jij bent van 1-polig naar Perilex gegaan en @Roy wil juist het omgekeerde. Dat vergt een verschillende benadering wat betreft eventueel niet getermineerde aders. (dat laatste is echter op jou niet van toepassing in het geval de Perilex stekker aan een 3-aderige kabel zit)
 

Kaajee

  • #16
Situatie is (vrijwel) identiek, ik sluit ook een 230volt kookplaat aan op een volledig, 5 aders bedraade perilex wcd. Gebruik alleen maar 3 van de 5 aders en heb de standaard 230volt geaarde stekker van de kookplaat vervangen door een perilex (met dus maar 3 aders).

En dat is ook wat door TS aan de orde gesteld werd, hij wilde dit (in eerste instantie niet) omdat hij bang was dat dan de garantie van de kookplaat zou vervallen.
 

HBH

  • #17
Jij gebruikt een volledig bedraadde (5 aders) Perilex WCD en bent van daaruit over gegaan op 3 aders.
T.S. had een volledig bedraade Perilex WCD en wil deze gaan vervangen door een 230 V WCD.
Jij had bij jouw verandering geen last van loshangende aders.
T.S. heeft die kennelijk wel want wil ze gaan "afdoppen".
Hieruit blijkt dat beide situaties in meerdere opzichten wezenlijk verschillend zijn en daardoor niet helemaal met elkaar te vergelijken.
 

Kaajee

  • #18
Daarom schreef ik ook: de (uitgangs) situatie is vrijwel identiek, alleen wil TS een andere (eind)oplossing dan waar ik voor gekozen heb, hij wil gaan afdoppen etc. terwijl ik suggereerde (net als hoe ik het opgelost heb), laat alle bedrading en automaten etc. zoals het is, maar verander alleen de stekker van je kookplaat.

Maar laat maar, we begrijpen elkaar blijkbaar niet, TS heeft genoeg info en opties om de klus de klaren, denk ik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu