Parket (Eiken) met glimmende vlekken

Vegterb

  • #1
In ons nieuwe huis lag een oude eiken vloer. Deze hebben we opgeschuurd met een speciale parket schuurmachine (band) en de randen met een kant schuurmachine (cirkelvormig).

We hebben een grijzige olie aangebracht, dit gaf het gewenste resultaat. We hebben de olie aangebracht en ingewreven / verdeeld. De 1e laag hebben we relatief dun gedaan. Na 12u drogen hebben we een 2e dunnen laag aangebracht om de vloer iets grijzer te maken. Perfect resultaat. Als laatste hebben ween dunne laag blanke olie aangebracht als bescherming.

Nu merkte we al bij de eerste laag dat er wat glimmende plekken ontstonden. Nu zien we dat dit op plekken gebeurd waar geschuurd is met de kant schuurmachine. Het glimt er iets meer, als het licht er schuin invalt is het te zien. Is dit nog te verminderen door bijvoorbeeld te zepen?
 

Tealon

  • #2
Als er bij de eerste laag al glimmende plekken zijn ontstaan en dan ook vooral bij de randen waar een andere schuurmachine gebruikt is, dan is daar de vloer niet diep genoeg opgeschuurd. De olie heeft nu problemen om goed in te trekken en te hechten.

@Mn22: ik weet het....
 

Vegterb

  • #3
Precies waar ik bang voor was tijdens het schuren. Toch heb ik ook nog een aantal plekken die door de band schuurmachine niet geraakt konden worden extra bijgeschuurd en ook die plekken glimmen een beetje.

We hebben nu 2 kleurlagen en 1 blanke... is het nog wel verstandig om nu nog een blanke te doen? Het is alleen storend voor ons, anderen zien het (natuurlijk) niet.

Is er überhaupt nog een oplossing?
 

Vegterb

  • #4
Of het nog mogelijk is om glimmende vlekken te verminderen weet ik nog niet.
Of het verstandig is om de vloer nog een keer in de blanke olie te zetten weet ik ook nog niet.

Wat ik inmiddels al wel begrepen heb is dat het in theorie mogelijk is om de planken waar de glimmende vlek op zit helemaal op te schuren en opnieuw te olien. In principe zou je naderhand geen kleurverschil moeten zien.
 

Tealon

  • #5
Klopt je zou in principe de stukken kunnen schuren en opnieuw in de olie kunnen zetten. Maar losse planken schuren is altijd gevaarlijk werk, aangezien je vrij snel een kuil in je vloer schuurt. Een optie kan zijn om de plekken bij te werken met matte olie. Gezien de methode voor het aanbrengen heb je waarschijnlijk wasolie gebruikt. Deze is ook in een matte variant verkrijgbaar. Probeer hierbij wel altijd eerst een klein stukje uit en ga nooit zomaar gelijk aan de slag!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu