Paalanker in beton zetten

Fre3ke

  • #1
Hallo, ik heb weer een vraag. Ik wil een paalanker in gewoon beton zetten. Later komt er een schuttingpaal op. Het paalanker heeft een dikke stalen pin die het beton in gaat. Zoiets
Deze verkoper noemt het een anker voor snelbeton. Je tikt hem met een rubberen hamer in het nog natte beton. Gaat dat net zo bij gewoon beton? Het lijkt mij lastig intikken vanwege de kiezel. Kan ik beter het anker al in het gat hangen met latten, en het beton er dan in storten?

En hoe groot en diep moet het gat zijn? Ik heb een 10 cm grondboor.

Dank alvast. Ik wil morgen liefst aan de slag ermee. Dit wordt een verlenging van een bestaand schuttinkje, op dezelfde wijze, vandaar de keuze voor beton.
 

Jp56

  • #2
Anker ophangen kan ook,maar als het beton hard is en je anker staat net een tik scheef heb je een probleem.
inhameren in het verse beton met rubberhamer met houten blokje,en daarna stellen met waterpas is mijns inziens makkelijker. van kiezels heb je geen last. het beton is immers nog vers.
 

Fre3ke

  • #3
Dank je wel. Intikken is makkelijker, dus ik ben blij dat dat toch kan. Ik heb het gisteren nog niet gedaan maar dan kan ik er volgend weekend aan beginnen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Een gat van 10 cm doorsnee lijkt me erg klein. Een beetje zijwaardse kracht en je betonpoer zal knappen.
Kijk eens hoe een kant en klare poer gemaakt is, en bedenk dat dit dan flink aangestamp wordt en onder ideale omstandigheden wordt gemaakt.
Denk dat je dan wel een inschatting kunt maken hoe je poer er uit moet komen te zien.
 

Fre3ke

  • #5
Goede tip, dank. Ik heb tot nu toe met hardhout zonder beton gewerkt en dat zet je 1/3e onder de grond.Ik snap nu dat beton een compleet ander principe is. Ik had gelezen dat je een stuk rioolbuis als mal kan gebruiken, dus zo kwam ik op 10 cm. Maar het gat moet dus breder. En maar een paar centimeter dieper dan het anker. En de wanden moeten loodrecht en stabiel zijn. Bredere buis nemen dus.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
E.e.a hangt er natuurlijk ook vanaf waar je het voor wilt gaan gebruiken. Wil je het als poer voor je schutting gebruiken dan ligt deze waarschijnlijk bij de 1e de beste windvlaag plat als je die maar iets di0per maakt als de pen lang is.
Normaal wordt aangehouden dat je 1/3 van de lengte van de paal in de grond moet zetten. Daarom zijn de palen ook 2m70 lang, 1/3 (dus 90 cm) graaf je in de grond zodat er 1m80 (de hoogte van de schutting) boven de grond uit komt.
Gebruik je het als steun voor een afdak dan krijg je alleen maar een kracht naar beneden en veel minder zijwaardse krachten en kan je poer er ook anders uit komen te zien.
 

Fre3ke

  • #7
Ik denk dat ik terug ga naar hardhout en het beton laat zitten. Ik heb toch nog drie palen. Dan ziet het er maar anders uit. Ik moet nog beginnen en weet niet eens hoe breed en diep en hoeveel. Wat een gedoe met beton.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Je kunt ook meteen betonpalen kopen, zijn meteen goed van lengte, op de juiste plek zitten al gaten voor je scherm en er voor gemaakt om als schutting te gebruiken. Met tevens als voordeel dat ze niet gaan rotten oid.

Maar wel goed dat je hier dan eerst informeerd en niet zomaar wat maakt met vrijwel zeker als resultaat dat alles bij de 1e zucht wind omvalt.
Zo voorkom je in ieder geval dubbel werk.
 

Eric de klusser

  • #9
Hoi,

Maak het gat ca 80-90 cm diep. 10 cm diameter is te weinig, minimaal 30x30 cm. Stort het begon met kiezel erin. Als het een beetje hard is plaats je het anker. Zorg dat het anker precies waterpas staat in beide richtingen.
Leg er daarna wat plastic overheen zodat als het gaat regenen de beton niet wegspoelt.

Succes ermee.
Eric
 

Fre3ke

  • #10
Ik zie nu pas de laatste berichten. Dank jullie wel nog. Maar ik heb inmiddels de hardhouten palen geplaatst en het beton teruggebracht naar de bouwmarkt. De ankers moet ik helaas houden.
Ik zag het beton niet meer zitten. Het gat was al een probleem omdat de wanden steeds instorten, de bodem (zand) was kurkdroog. En het mengen en storten van tig kilo beton vond ik ook geen leuk vooruitzicht.

De smalle palen zijn wel wat minder mooi dan de 10 cm brede douglas palen die ik op de ankers wilde zetten. En het boren van de gaten was veel meer werk met het hardhout. Het is een planken schutting dus er moest veel geboord worden. Maar het is klaar nu. Ik zet de ankers wel op marktplaats want ik denk niet dat ik ooit met beton ga werken in de tuin :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu