Paal ten behoeve van een hangmat

Patricia

  • #1
Hallo,

Wij willen een hangmat in de tuin maar zonder heel frame. Hebben echter maar aan een kant mogelijkheid voor bevestiging. Kunnen we een paal schuin in de grond slaan en zo ja hoe diep, onder welke hoek en hoe fixeren we die? Met gietbeton?

Alvast bedankt.
Patricia
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hoe wilt u in een hangmat liggen met bevestiging aan een kant :?:
Gewone hangmatten worden bevestigd aan twee punten.

Iets meer informatie over de situatie maakt het wel gemakkelijker om een antwoord te geven.

Hoeveel ruimte hebt u achter een eventuele paal, alleen een paal is vrijwel zeker niet voldoende, deze zal scheefgetrokken worden in het normaal gebruik.

Een verankering met een staaldraad vanaf de paal aan een betonblok o.i.d. is een mogelijkheid, er zijn echter meer opties voor een degelijke bevestiging.
Ik zie uw reactie wel.
 

Marnix

  • #3
Ik denk dat het idee is afgeleid van een hijskraan. Zón kraan heeft zeg maar één bevestigingspunt waar bijvoorbeel een grote baal katoen, zoals vroeger in de haven werd getakeld.

De houten paal zou dan behoorlijk lang boven het maaiveld uit moeten komen en voor minstens 1/3 in de grond verankerd moeten worden.

Wellicht, als ik het idee juist heb begrepen is e.a. mogelijk met de optie die Jan aangeeft:
Een verankering met een staaldraad vanaf de paal aan een betonblok o.i.d. is een mogelijkheid
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Of 2 keer halfrond die als schoor dienen. Die bevestigen aan korte in de grond geslagen (of ook met beton verankerde) paaltjes.

Ik heb het zo'n beetje getekend, let niet op het slechte perspectief...

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik ga bij constructies uit van twee mogelijkheden nl. druk- en treklasten, bij treklasten zoals bij de tekening van Kees komt er veel kracht te staan op de verankering, deze kunnen mogelijk uit de grond getrokken worden.

Zoals op onderstaande tekening te zien is dienen de twee steunen als opvang van de druk, door de iets achterover hellende paal komen de krachten haaks op de massa aarde.



Een groot voordeel van deze constructie is het minimale ruimteverlies, immers de ruimte die de hangmat sowieso inneemt is ook de maximale grootte van de constructie.

Onder de steunen en de paal voor het verzakken een stoeptegel aanbrengen en de aarde pas aanvullen en stampen na montage van het geheel, u hebt dan nog enige controle of alles op juiste plaats zit.

Succes ermee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu