Overstek dak blokhutje

Jep71

  • #1
Beste klussers,

Vandaag is mijn nieuwe blokhutje geplaatst. Op verzoek heb ik het huisje besteld met een overstek aan de voorgevel van 70cm, in de veronderstelling dat de leverancier daar een goede constructie voor gebruikt. Tot mijn grote schrik, is de overstek nergens ondersteund en wordt de sterkte van het dak uit de stijfheid van de OSB plaat gehaald en deels uit de boeiborden. In principe geeft de leverancier garantie op constructie, maar dit is naar mijn gevoel een gevalletje 'gebrek aan vakmanschap'. De hoek van het dak kan ook enkele cm op en neer gebogen worden, zonder met het volle gewicht eraan te gaan hangen.

Onderschat ik nu de boel, of mag ik dit terecht als klacht bij de fabrikant neerleggen? Hoe denken de ervaren hout constructeurs op dit forum hierover?

Voor de duidelijkheid, je kijkt op de foto dus tegen het (OSB) dakbeschot aan waarop direct de EPDM folie ligt.

Vriendelijke groeten,
Jep.
 

Jep71

  • #2
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Tja, dit is een beetje vreemd gemaakt en afgeleverd. Normaal gesproken is er boven op de bovenste horizontale planklaag een balklaag waar het dak op rust. En als je dak dan een overstek heeft, steken deze balken gewoon net zo ver uit als dat de overstek groot is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het boeiboord geeft ook wat extra sterkte aan het geheel. Een blokhut wordt nu eenmaal wat lichter gebouwd dan een woning e.d.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Maar dit is wel erg vreemd gebouwd. Hoe kun je hier je ladder bijvoorbeeld tegen aan zetten om op het dak te komen? Je kan er niet over lopen, want dan breekt het geheel af. Lijkt me toch niet de bedoeling.
 

Jep71

  • #6
Het boeiboord geeft ook wat extra sterkte aan het geheel. Een blokhut wordt nu eenmaal wat lichter gebouwd dan een woning e.d.
Een blokhutje hoeft uiteraard niet als een huis zo degelijk te zijn. Tot nu toe elk blokhutje met luifel dat ik heb gezien (en mijn vorige blokhutje, dat ik heb vervangen), daar liepen de dakbalken netjes door. Lijkt mij vanzelfsprekend, toch? Je trekt nu gewoon een bobbel in het dakbeschot als je aan de punt trekt. Hoe houdt deze constructie zich over 10 jaar?

Ik heb nog geen reactie van de leverancier gehad. Even afwachten...

Dank voor de reacties tot nu toe.

Jep.
 

Ralph

  • #7
Heel simpel, het moet 100kg p/m2 kunnen dragen. Deze constructie is met 1 leuk wintertje denk ik wel bekeken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu