Overspanning 9 meter

Tilbo

  • #1
Hallo allemaal,

Ik wil een carport bouwen voor 3 auto's, afmetingen ongeveer 9 x 6. Constructie wordt vrij simpel, poeren met daarop staanders (15x15/20x20, daar bovenop een aantal draagbalken, regelwerk en metalen dakpanplaten.

De achterkant van de carport is dicht, daar komen om de 3 meter palen.Aan de voorkant zou ik het liefst één overspanning maken zodat er geen tussenstaanders staan. Nu is 9 meter een forse breedte dus dan zijn een gelamineerde balk of een metalen balk de enige opties.

Volgens https://www.joostdevree.nl/bouwkund...ipe_profielen_www_staalhandelstaphorst_nl.pdf is 9 meter de maximale voor een IPE 180 balk. Ik neem aan dat ik de belasting (bv door sneeuw) mag delen door de liggers aan de achterkant en de stalen (of gelamineerde) balk aan de voorzijde, dus dan zou ik met IPE180 wel uitkomen. Of zal ik toch maar even naar constructeur bellen om te voorkomen dat de auto's die er onder staan bij zware sneeuwval geplet worden door een inzakkend dak :mrgreen: Andere optie is uiteraard ook aan de voorzijde tussenstaanders neerzetten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik zou contact opnemen met een constructeur. Op dit forum ga je hier geen antwoord op krijgen ivm aansprakelijkheid.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Bij die 9m uit het tabel hoort een belasting. Het betekent niet dat deze balk in jouw geval ook voldoende is. Als je de belasting van en op het dak uitrekent, kan je het zelf bepalen. Er komt inderdaad maar de helft van het totaal op.

Hou wel rekening met ruim voldoende afschot, omdat staal door gaat buigen als er gewicht op komt. Zo'n lange stalen balk het beste met zeeg uitvoeren. Als zeeg kies je minimaal de maximale doorbuiging (die kan een constructeur uitrekenen). Dat ziet er ook netter uit.
 

René.S

  • #4
Beste Tilbo,

Had u nog contact gehad met een constructeur en advise gekregen over welke maat gelamineerde balk u hiervoor kunt gebruik?
 

Tilbo

  • #5
Nog niet, ik ga de komende weken langs een constructeur.
 

Markvbox

  • #6
Beste Tilbo,

Wij gaan een zelfde carport plaatsen met ook 9 mtr overspanning. Heb je de oplossing al gevonden?
Zo ja zou je die met me willen delen? ik moet namelijk ook een balk van 9mtr plaatsen en wil ook maar twee staanders. Moeten deze staanders van staal zijn of kan het ook gemetseld worden.

Mvg Mark.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Besparen op een constructeur is niet verstandig, je hebt b.v. ook te maken met de soort grond en de draagkracht er van.
 

Tilbo

  • #8
Hoi Mark,

Behalve wat tekenen en rekenen ben ik nog niet verder gekomen. Ik zie trouwens dat ik het verkeerd heb opgeschreven. De overspanning in de breedte wordt 6 meter (voor 2 auto's ipv 3) en de diepte 9 meter, waarbij in de diepte gewoon ondersteuningsstaanders komen. Dat maakt nogal wat uit... Qua ondergrond zit het hier in Brabant wel goed, meer zandgrond dan hier wordt het niet.Ik ga (zie ook het advies van Jan) wel langs een constructeur.

Ik heb van verschillende (Duitse) sites bouwtekeningen van carports gehaald ook met een grote overspanning (van 6 meter). Die geven wel een goede indicatie wat wel en niet kan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu