Overschilderen van spachtelputz

Floortje09

  • #1
Onze wanden zijn behandeld met spachtelputz, allemaal wit. Na enkele jaren wil ik op enkele wanden (1 in woonkamer, 1 in slaapkamer) een kleurtje aan brengen.
Nu is mijn vraag of het nodig is om de wanden eerst te behandelen met voorstrijkmiddel?
En is het nodig de wanden eerst af te wassen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Afwassen van spachtelputz heeft door de ruwe structuur gen enkele zin: de stofzuiger is hier het aangewezen gereedschap.

U kunt schrobvaste muurverf nemen ( alle buitenmuurverven zijn dat ).
De kunst is het opvullen van de verdiepte groeven:

- met een blokwitter tamponeerd ( drukt / slaat / stampt u de verf in de groeven van het spachtelputz zodat deze worden opgevuld ). U rolt met een vachtroller direct daarna het getamponeerde deel na.
Deze werkwijze herhaalt u voor de tweede laag.

Is de spachtelputz van een fijne structuur ( slechts ondiepe groefjes ) dan kunt u een langharige vachtroller gebruiken. Dit vereist wel wat spierkracht omdat u de roller zeer stevig over het oppervlak moet rollen om alles op te vullen.
 

Mechas79

  • #3
Spachtelputz kan heel erg zuigend zijn, misschien kunt u de eerste laag muurverf wel iets verdunnen met water zodat u de kans op banen en bontheid verminderd door evt snelle droging van deze maar ook door de verdunning zal de verf minder zwaar aanvoelen en makkelijker opgenomen worden door zo een ondergrond.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu