Overkapping schimmel

Beste klussers,

Ik heb een probleem met schimmel aan het plafond van de overkapping.
Het is een houten schuur van douglas hout met een overkapping ervoor, de schuur is geisoleerd.
Nu het volgende probleem. In het najaar/winter heb ik een zeil voor de overkapping langs. Maar nu ontstaat er schimmel aan het plafond. (underlayment platen) aan de zijkanten van de overkapping zitten ventilatiegaten en het zeil is aan de bovenkant ook open voor ventilatie, dus het zit niet potdicht allemaal. Maar nog ontstaat er schimmel.... Wat is hier aan te doen?
118990_IMG_20171211_184620_3.jpg


Groeten,

Erwin
 
Schilderen. Underlayment is niet geschikt om onbehandeld buiten toe te passen.
 
Zal inderdaad ook een klus zijn als het weer droger en warmer is: alles goed schoon borstelen, en vervolgens grond en aflakken.
 
Ja precies,

Is er ook een manier om de schimmel nu zoveel mogelijk te kunnen beperken zodat het niet erger word tot het voorjaar?

nog meer ventileren of juist meer dichtmaken?

Er blijft altijd wel water op het epdm dak liggen, weet niet of dat ook nog invloed kan hebben?
 
Even elders vandaan geplukt:

Ontweringswater als reinigingsmiddel voor verweerd hout
Hout kan verweren door de inwerking van vocht. Hierdoor kunnen op het hout zwarte vlekken ontstaan. Dit is vooral het geval bij hout dat onbeschermd is. Wanneer er beschadigingen zijn aan het schilderwerk of wanneer hout niet voldoende behandelt is met beits of olie is de kans groot dat hout gaat verweren wanneer het regelmatig met vocht in aanraking komt. De donkergekleurde vlekken kunnen met ontweringswater worden verwijdert.

Ontweringswater kan onder andere worden gebruikt voor het verwijderen van groene aanslag van houten schuttingen en tuinmeubelen. Daarnaast kan het vergrijzen van een houten tuinset worden verminderd door het reinigen met ontweringswater.

Hoe werkt ontweringswater?
In hout ontstaat ‘het weer’ ten gevolge de oxidatieprocessen van de polyfenolen die in het hout voorkomen. Deze polyfenolen worden tijdens de oxidatie omgezet tot chinonen. De polyfenolen hebben geen kleur maar de chinonen hebben wel een duidelijke bruine kleur. Door het oxidatieproces worden uiteindelijk na geruime tijd nieuwe ‘producten’ gevormd die er voor zorgen dat er verkleuring optreed.

Het oxaalzuur in het ontweringswater kan als reductor worden gebruikt. Oxaalzuur zet de chinonen weer om in fenolen hierdoor kan de verkleuring weer ongedaan worden gemaakt. Oxaalzuur is echter niet meer effectief wanneer het oxidatieproces te ver gevorderd is en de uiteindelijke reactieproducten zijn gevormd.
 
Dit zal zich altijd voordoen als de temperatuur onder de overkapping hoger is dan de temperatuur van de dakplaten, vochtige lucht gaat altijd naar de koudste plaats.
Schilderen zal het vocht tegenhouden maar het zal niet voorkomen dat er toch schimmel op de verf komt in dit jaargetijde.
 
Oke bedankt voor de informatie!
Stel als ik nu het plafond dichtmaak (dubbel plafond) en dan isolatie er tussen zou dat ook helpen of werkt dat juist tegendraads?

En wat is verstandiger om nu het zeil zo dicht mogelijk te houden of meer open zetten voor meer circulatie?
 
Zolang de overkapping het open is, zal het nat worden. En zolang het hout (onbehandeld) nat wordt, zal het verweren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan