Over de papierlaag op gipsplaten (er zijn stukjes afgekomen)

Random0xff

  • #1
In een kamer met 90% gipsplaten, lekkage bij de 10% 'gewone' muur, het behang zag er niet uit! Dus behang afhalen, ik kwam al snel bij de gipsplaten en besloot het dan maar helemaal af te halen. Sommige stukken gaan heel makkelijk, maar bij andere stukken gaat de papierlaag mee.

Hiervoor wordt op dit forum gewaarschuwd, maar mijn vraag is eigenlijk: wat is er dan zo erg aan? En is het erg als er een stukje meegaat van een paar vierkante centimeter, of alleen als de hele plaat zonder dat papier komt te zitten? Als je er later weer overheen gaat behangen, zie je dan de stukken waar dat papier weg is?

Ik maak me zorgen en durf nu niet verder te gaan met afhalen.

Alvast bedankt voor jullie hulp!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Blijft de schade beperkt tot enkele cm2 dan kunt u deze plekken repareren / egaliseren met een vulmiddel.

Is meer dan 2/3 van de gipsplaat " papierloos"geworden vervang dan de complete gipsplaat. Het loont dan niet de moeite om de plaat te repareren.

Het is geen zaak van leven of dood natuurlijk maar deze platen heten niets voor niets gipskartonplaten. Dit karton zorgt mede voor samenhang / sterkte / en speciale eigenschappen en vormt de basis om glad af te werken.
 

Random0xff

  • #3
Bedankt voor je antwoord. Het is inderdaad vrij regelmatig een heel klein stukje van twee bij twee cm ofzo, en af en toe (2 keer per plaat) een stuk ter grootte van je hand.

Dat laagje is héél dun, ik kan niet zeggen dat het echt gaten zijn, dus ik weet niet zo heel goed wat ik mij bij vulmiddel moet voorstellen. Waar moet ik naar zoeken in de winkel?

Een collega zei dat ik fix and finish moest gebruiken, maar ik geloof dat je daarmee dan echt de complete muren moet gaan afwerken.

Laatste vraag (hoop ik): kan ik er ook gewoon overheen behangen of zie je dan de plekken door het behang heen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Uw collega heeft gelijk: dit product is er speciaal om zeer dunne lage mee aan te brengen ook op zeer beperkte schaal.

Als u zo direct over de plekken gaat behangen kunt u de plekken met hardvinylbehang behoorlijk camoufleren. Ook met duplexbehang kan dit nog lukken, maar dit is afhankelijk van de diepte oppervlakte beschadigingen.
 

Random0xff

  • #5
OK, dan ga ik op zoek naar een kleine verpakking fix & finish, nogmaals bedankt voor de hulp!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu