Oude verf verwijderen van antiek kastje + in was zetten

Pam

  • #1
Onlangs kocht ik een 'antiek' frans kastje. Het hout is van goede kwaliteit (hier en daar een oud houtkever gaatje), en de constructie is ook goed. Het is een lichte, redelijk zachte houtsoort (grenen/vuren?).

Helaas zitten er twee lelijke verflagen op :? (een dikke gesmeerde gele en daaronder een groen/grijze, geen idee wat voor soort). Deze wil ik verwijderen.
Mijn poging om de verflagen er met de schuurmachine (korrel 60) af te halen was gedeeltelijk succesvol, maar niet echt doeltreffend. Mijn vragen:
  1. Moet ik afbijt of een heteluchtpistool gebruiken om de verflagen eraf te krijgen? Welke methode is beter voor het hout?
  2. Als ik alle verf heb verwijderd en de kast licht heb opgeschuurd - wat is de beste soort was om te gebruiken in deze?
Wie kan me helpen?
Groet, Pam
 

Kees61

  • #2
Een föhn zou ik niet gebruiken, want als je het hout te warm maakt dan kleurt het donkerder en krijg je vlekken.
Ik denk dat een afbijt of ander verf-afstrip-middel beter is om te gebruiken.
Afwerken kan je in de hardwax olie. Dat is eigenlijk bedoeld voor vloeren maar is ook prima op zo'n kastje. Een paar lagen geeft een mooie afwerking.
 

Pam

  • #3
Beste Kees,
Dank je voor je antwoord.

Zal je net zien; mijn vader belt, hij heeft een verfafbrander voor me.
Hij zegt dat de oude verf zeker niet op waterbasis zal zijn (werd vroeger niet gebruikt) en dat het er wel goed af zal gaan.
Ik ga het (tegen je advies in) proberen op een zijkant - heeeeel voorzichtig van grote afstand beginnen. Als dat goed gaat doe ik het hele kastje zo, en anders haal ik alsnog afbijt. (ik zal melden op het forum hoe het me vergaat)

De (ongeverfde) bovenkant van het kastje heb ik net afgeschuurd met de bandschuurmachine (met provisorisch stofkapje van omgeknoopte doek, als ik het had geweten had ik een stofkapje gekocht) maar het is erg verweerd en er blijven zwarte pitten en vlekjes in zitten. Dus morgenavond nog een millimeter eraf schuren maar.
 

Kees61

  • #4
Als het pitjes zijn van deukjes, dan kan je die er het beste eerst zo goed mogelijk uit wellen. Een nat lapje er op en dan met een strijkijzer verwarmen. Niet te lang natuurlijk anders gaat het hout verkleuren. Af en toe even kijken. Het kan je veel schuurwerk schelen.

Je kunt verder zelf het beste zien wat je kunt laten zitten van de vlekjes. De kleur die het straks krijgt, kan je zien door het nat te maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu