Oud huis moet 'helemaal goed' - enige hoofdbrekens...

Kees33

  • #1
Hallo,

Ik heb de taak een huis met relatief oud houtwerk te schilderen. De eigenaar wil het graag 'helemaal goed', waarna met een onderhoudsplan het schilderwerk op peil kan worden gehouden.

De algehele toestand van het schilderwerk is echter matig, en er zijn een aantal problematische / onduidelijke aspecten. De kern is: wat is 'helemaal goed' hier, als we uitgaan van niet alles vervangen wat oud is.

De situatie:
- er is nogal wat hout verweerd, waar in een (recent of verder) verleden, het schilderwerk een tijd lang in slechte staat heeft verkeerd, waardoor vocht heeft kunnen binnendringen. (Diverse reparatieplekken.)

- Volgens de eigenaar is het schilderwerk de laatste jaren in behoorlijke mate door hemzelf onderhouden.

- Het schilderwerk is structureel matig, en er zijn een aantal onduidelijke probleemgebieden.

Hieronder zie je een aantal aspecten:
- een witte onderdorpel, die enigszins typerend is voor het verfsysteem: een nogal dikke, 'koekerige', verflaag. Op veel plaatsen lijkt deze nog wel hechting te hebben, maar op veel plaatsen ook niet. In het algemeen vertoond het verfsysteem veel barsten, en lijkt oud / aan vervanging toe.

Het uitgangspunt, op dit moment, is echter niet om alles kaal te halen. Wat is wijsheid? Ik denk er zelf aan om alle matige / slechte onderdorpels kaal te halen + 10 cm 'sokje'.

Op diverse plaatsen zie je ook dat waar er eerder deelvervanging is toegepast, de verflaag precies op de grenslijn is gebarsten.

Heeft dit een specifieke oorzaak, en is er wat aan te doen? Infrezen, vullen met epoxy?

Op sommige plekken lijken de verf op delen die door hardhout zijn vervangen, of in een dorpel of hele glaslatten, zéér slecht te hechten. Vooral bij de groene kleuren. Ik heb zelf eerder hardhouten delen geschilderd, niet altijd met thinner gereinigd, en niet eerder meegemaakt dat de hechting zo slecht is / lijkt.

Hier de kwestie: is dit een kwestie van voorbehandeling, of (ook) van aangepaste verf gebruiken. Thermoplastische verf? (En is dat eigenlijk gewoon: watergedragen verf?) (Ik was onlangs bij iemand waarbij ook sprake was van structurele problemen met onthechting van verf op hardhout, volgens de persoon ondanks een scala aan mogelijke oplossingen.)

De foto van de korte rabatdeeltjes komen van een dakkapel. Het huis heeft twee dakkapellen, met dezelfde oriëntatie, waarbij bij de ene sprake is van sterke onthechting, en bij de andere (foto van de hele dakkapel) veel minder. Het probleem lijkt o.a. te zitten in een deel van een hor (kunststof onderkant) die op de onderdorpel is bevestigd, en de afwatering bemoeilijkt. (zichtbaar op de foto) Het water loopt langs de zijkant (de rabatdelen) weg en / of blijft daar staan.

Het is mogelijk dat er geïmpregneerd hout is gebruikt voor die rabatdeeltjes. Een optie is om ze te vervangen door kunststof delen, indien niet duidelijk is of de onthechting kan worden getackeld.

Het idee is om EPS van 'het grote merk' te gebruiken, icm (kostentechnisch) grondverf van hetzelfde merk.

Wat is wijsheid, uitgaande van relatief op veel plekken (ook niet zichtbaar) waarschijnlijk een mate van verwering in de onderlaag, in den brede een nogal dikke verflaag, die op veel plaatsen barstjes en scheurtjes vertoont, zeker ook op plaatsen waar deelvervanging is toegepast, en op diverse plaatsen onthecht.

Bij verbindingen is op veel plaatsen glasband toegepast, lang niet altijd met een kitlaag - ook verticale stukken vertonen relatief veel barstjes / onthechting.

Algemeen: hoe raadzaam is het om hetzelfde hout te gebruiken bij deelvervanging, boven gewoon hardhout gebruiken?

De foto met het staande groene houtdeel (verticale lijst in een erker): er is een deel vervangen met multiplex, maar ook een deel met (wss) hardhout.

Als het goed is, is ook een foto bijgevoegd (erker) waarbij de schimmel achter een lijstdeel zichtbaar is.

Er is een foto van de dakgoot, waar het houtdeel bovenaan de goot, onder de rand van het zink, heel slecht is. Kun je deze simpelweg verwijderen / onder het zink vandaan friemelen, of is dat risicovol / hoor je het zink om te buigen o.i.d.?

Dit zijn al heel wat vragen. Ik wil het graag goed insteken, want halverwege de aanpak moeten bijstellen, wil ik graag voorkomen.

Situatie binnen moet ik nog bekijken.

Het uitgangspunt is nu:
- slechte glaslatten vervangen
- matige en slechte onderdorpels kaal, repareren, en 3 keer schilderen
- 'oplossing zoeken voor onthechting', met name bij die dakkapel en hardhouten delen

Je zou ook kunnen zeggen: er is, ondanks de nodige aandacht, gewoon slecht geschilderd door de eigenaar (deed het altijd zelf, op zijn manier wel grondig), icm een matige uitgangsconditie van het hout- en schilderwerk.

Wat is wijsheid, als je het 'goed' wilt maken?

 

Kees33

  • #2


Bovenste foto: onthechting

Onderste (indien zichtbaar na resizen): onthechting op vreemde plaats, nagenoeg in het midden van de verticale glaslat.
 

Kees33

  • #3
(Onderste foto boven is gedraaid - het betreft wel de glaslat op de onderdorpel...)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het forum is bedoeld voor klussers en niet voor mensen die (betaald) werk verrichten voor anderen, zie de forumregels.
 

Kees33

  • #5
Dat snap ik. Toch zou ik, vanuit het gegeven dat in de kerk der schilders wij allen misdienaren zijn, en in de republiek der kwasten is een ieder gelijk, een antwoord op prijs stellen, want een ieder is op aarde om te leren, en het zou een gotspe zijn om dingen te doen die niet kloppen...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Wij 'klusidee' vinden dat als jij tegen betaling zulke klussen doet jij ook zelf de kennis daarvoor moet hebben, jouw klant verwacht dat nl. ook en betaald daarvoor.

Simpel bel je verfleverancier/fabrikant , die kan jouw exact vertellen hoe de verf te verwerken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Je stelt hele basis-vragen. Die verwacht ik niet van iemand die zo'n klus aanneemt. Wellicht is een opleiding aan te raden? Of haal er een collega bij die je bij de eerste klussen ondersteunt.

Een enkele specifieke vraag is in het algemeen niet zo'n probleem, maar we gaan niet alles voorkouwen ;)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Vreemd dat de eigenaar van het pand het schilderwerk helemaal goed wil hebben en dat hij jou daarbij de opdracht geeft om minimaal te repareren / kaal te maken, enz. Klinkt als voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.
 

Kees33

  • #9
@ Bert: zo zit het niet. Het mag in principe alles kosten, hij overschat de kwaliteit van het onderhoud dat hij heeft gepleegd, en de staat van de constructie-elementen.

@ IJkenhout: klopt, het zijn basisvragen, en ik ken de basisantwoorden. Waar ik naar op zoek ben, vanuit de simpele vragen / standaard problemen, zijn antwoorden die extra inzicht kunnen bieden in het samenspel van variabelen waar hier sprake van is.

Ik weet er namelijk best wat van, ook van de problematiek hier, maar er zijn ook dingen die ik nog niet weet. Bijvoorbeeld waar het gaat om de samenhang tussen verschillende aspecten (materiaal versus ondergrond versus specifieke omstandigheden - soms werkt de standaard aanpak voor een probleem niet, door lokale factoren), of hoe verslechterde ondergrond eerst aangepakt moet / kan worden, en waarom (chemische en fysische eigenschappen materiaal en ondergrond).

Ik leer graag bij, en doe het graag goed en consciëntieus. Ik heb zelf namelijk al vaak meegemaakt dat iemand die denkt zijn vak te verstaan meteen weet waar een schoen wringt, waarna blijkt dat een oplossing niet werkt, omdat er meer / andere factoren ook een rol speelden.

Vakmanschap en een opleiding gevolgd hebben is wat dat betreft niet hetzelfde. Ervaring, en leren van anderen is net zo waardevol, zo niet waardevoller.

Mijn motto is wat dat betreft: het begin van weten is snappen dat je nog niet zo veel weet, en dat er altijd wat valt te leren.

De vraag 'wat is hier (helemaal) goed', ben je misschien met me eens, is er een die op veel manieren beantwoord kan worden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Laat uw opdrachtgever een paar offertes opvragen met specificatie van de werkzaamheden, hij kan die vergelijken met uw advies en kundigheid.

Hier gaat een slotje op wegens strijdigheid met de forumregels.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu