Opwaarderen groepenkast

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo medeklussers,

In mijn nieuwbouwhuis moet de groepenkast binnenkort worden opgewaardeerd naar 3 fasen voor het keukengebeuren.

Ik las ergens in dit forum dat Eneco de opwaardering uitvoert nadat de aanpassing van de groepenkast "gereed is gemeld" door de installateur..... (?)

Moet ik hiervoor een elektricien met zegelrecht oid inschakelen, of kan iedere installateur dit uitvoeren? Stel dat ik dit zelf doe, moet de installatie dan worden gekeurd voor Eneco ofzo?

Groeten, Marcel
 
De kast is goed voor te bereiden, eerst de installatie helemaal aanpassen, de kast kan tijdelijk geheel op een fase draaien (behalve als je krachtgroepen hebt) en eneco past de aansluitkast aan en haalt de tijdelijke aanpassing er tussen uit.

Ik weet niet of tegenwoordig de waarborg installateur ook de meter mag wisselen, ik ben er al een aantal jaren uit dit werk. Als dit mag kan alles in 1 keer en is de tijdelijke aanpassing niet nodig.
 
Een erkend installateur is voldoende zegelrecht is niet direct noodzakelijk.
Als u zelf de aanpassing doet heeft u geen gereedmelding en zal de installatie gekeurd moeten worden door de netbeheerder om te zien of de installatie veilig gebruikt kan worden en of deze wel volgens de norm zijn.

Een gereedmelding is een formulier waarin de installateur verklaart dat de installatie aan de eisen voldoet, en daarmee is de installateur verantwoordelijk voor deze installatie.
 
Wow, da's een vlotte reactie... Bedankt! Hmmm... waarschijnlijk is de keuring van de netbeheerder duurder dan de complete installatie door een erkend installateur.... Gaan we uitzoeken!

Mijn huidige groepenkast is trouwens een HAD343432-22T met daarin 2x 1-fase aardlekschakelaar en totaal 5 groepen + beltrafo. Deze wil ik uitbreiden, want ik heb in totaal 10 groepen en een fornuisgroep nodig.

Met de online configurator kom ik uit op de volgende configuratie:
- 4-polige hoofdschakelaar (verplicht toch?)
- 2-polige aardlek met 4 groepen
- 2-polige aardlek met 4 groepen
- 2-polige aardlek met 2 groepen + fornuisgroep

Is een 2-polige aardlekschakelaar voldoende voor een fornuisgroep (= 2-fasen) of heb ik een 4-polige aardlekschakelaar nodig?

Groeten, Marcel
 
Indien u uw fornuis aansluit op 2x230 V~ waarom dan krachtstroom?

Hier in huis staat:
- Vaatwasser
- Wasmachine
- Droger
- Combi oven
- Keramische kookplaat (2 x 230 V~)
- en natuurlijk waterkoker, koffiezetmachine, PCs, ketel enz. enz.

Draait al 10 jaar op 1 fase aansluiting


Alleen indien U de kookplaat op 400 V~ zou willen aansluiten is het zinvol zo'n investering te doen.
Overigens is een hoofdschakelaar met zoveel groepen verplicht ook indien u geen verzwaring neemt.
 
Ik verwacht dat in het dagelijks gebruik de apparaten een grotere belasting geven dan de hoofdstop 1 x 35A aan kan.

Is het nodig om bij een 2x 230V Fornuisgroep een 4-polige aardlekschakelaar te kiezen of is een 2-polige voldoende?

Gr, Marcel
 
Ron321 schreef:
MarcelT schreef:
Is het nodig om bij een 2x 230V Fornuisgroep een 4-polige aardlekschakelaar te kiezen of is een 2-polige voldoende?
2-polig is voldoende.
Maar het kan wel over 2 verschillende fases, groot voordeel daarvan is dat je dan beter kunt spreiden over de fases.
Omdat je de fornuisgroep wel achter 1 aardlek moet houden moet je dan in ieder geval 1 vierpolige aardlek hebben. Ik zou dan gaan voor 2 vierpolige aardleks:
Aardlek 1:
1 fornuisgroep
2 normale groepen

Aardlek 2:
4 normale groepen

Wat betreft de gereedmelding: ENECO is er volgens mij niet zo moeilijk in als het er een beetje netjes uitziet, ik heb bij mijn ouders de kast zelf vervangen en vervolgens van 1 naar 3 fasen laten zetten (meter vervangen en zekeringen plaatsen) en inmiddels bij mezelf in mn nieuwbouwhuis ook.

Dat was echter wel een apart verhaal omdat ik daar nog geen stroom had toen ik erin kwam en alles dus nog aangesloten moest worden. Ze wilden echter niet aansluiten toen er nog geen kast hing (wel een hoofdschakelaar). Nadat deze wel hing en de monteur met een 1 fase meter kwam en ik aangaf dat het 3 fasen moest zijn, werd deze gewoon omgeruild. Moet wel zeggen dat deze laatste aansluiting buiten alle procedures omliep omdat het nogal moeilijk was om een nieuwbouwhuis van stroom en gas te voorzien :x .

Gr. Ries.
 
Ok in dat geval past alles precies in de huidige groepenkast!
JAHOE!!! Dat scheelt een berg duiten....!!

(10 groepen + fornuisgroep + 3x 2-polige aardleg + 4-polige hoofdschakelaar + beltrafo, maar dan zit 'ie ook helemaal vol!)

Thanks...!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan