Opsluitbanden bij stenen borders

Klusjo

  • #1
Hoi,

Ik ben van plan de voortuin aan te pakken. Er ligt nu een bult kiezels in. Het plan is om stenen borders te maken van oude stoeptegels en de paadjes ertussenin op te vullen met een cement/kiezelvloer gemaakt van de oude kiezels. Mijn vraag is of ik opsluitbanden moet gebruiken, aangezien het cement van de paadjes de borders al "opsluit".
Ik hoor graag advies!
 

Millew

  • #2
Wat is precies de bedoeling met die oude tegels?
Ga je die rechtop zetten om een soort bloembakken mee te maken of leg je ze normaal neer in vakken.
In het eerste geval vormen de tegels al een soort opsluitband en is een extra opsluitband niet echt nodig en in het tweede geval is een opsluitband wel nodig om alles netjes op hoogte te krijgen en te scheiden.

Lees ook dit topic even.
 

Klusjo

  • #3
Nou, ik had het idee van de borders van deze site:http://www.eigenhuisentuin.nl/tuinieren/tuinindex/tuinmeubels/borderrand/
Dus gewoon halve stoeptegels stapelen. Omdat ik de borders een beetje ronde vormen wil geven, ben ik eerst gaan zoeken naar flexibele opsluitbanden,maar die zijn vrij prijzig. Toen bedacht ik me dat ik misschien zelf een opsluitband kon gieten in beton en toen bedacht ik me dat tussen de borders al beton ligt waar de kiezels in komen. Maar ik weet dus niet of dat waar is. :)
 

Millew

  • #4
Op die manier :o

Dan zijn opsluitbanden niet nodig. De eerste lagen tegels kan je gebruiken voor de bekisting en het afreien van de beton. Daarna verder stapelen.
 

Klusjo

  • #5
Oh fijn, dat scheelt weer.
Maakt het nog uit of ik cement of beton gebruik voor de kiezelvloer? Ik heb het idee namelijk afgekeken van een site voor kiezelmozaiek. Nu wil ik geen mozaiek maken, maar het idee blijft natuurlijk hetzelfde. Zij gebruikte een cement met een krimpnet.
En nog en vraagje: hoe hoog kun je gaan met borders die je gewoon opstapelt?
 

Millew

  • #6
Vooropgesteld dat ik geen ervaring heb met een dergelijk pad aanleggen, maar als ik zoiets zou moeten maken dan zou ik het als volgt doen.

Beton i.p.v. puur cement want dat krimpt minder.
Ondergrond goed aanstampen, eventueel eerst een laagje straatzand aanbrengen zodat je de bovenkant makkelijk vlak kan maken.
Folie neerleggen voordat de beton er op gaat.
Dikte beton 6 cm, gegalvaniseerd krimpnet 100x100x3 in het midden en daar de kiezels in drukken.
Het kiezelpad ook in vakken verdelen. Dan heb je minder kans op scheuren bij eventuele verzakking.

Volgens de theorie van de grondmechanica zal een los gestapeld muurtje alleen blijven staan als alle parameters gunstig worden aangenomen. De gronddruk wint het bijna altijd van de wrijving tussen de tegels onderling. Zeker als er nog eens een flinke regenbui valt, die de grond extra zwaar maakt en de wrijving tussen de stenen vermindert.
Maar de natuur is mild, dus in de praktijk kan het meevallen. Tien a 15 cm hoog zal wel lukken.
Als het hoger moet worden, dan kan je de tegels beter gaan lijmen met lijm, geschikt voor betonstenen of de muur schuin achterover laten hellen.
Dan kan je wel tot 35 a 40 cm hoog gaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu