Opliggende kastdeurtjes

Ffreddy

  • #1
Ik ben begonnen om wat meubels te maken voor in huis. Om te voorkomen dat ik bij grotere projecten tegen onvoorziene zaken aanloop ben ik begonnen met het maken van wat kleinere zaken. Zo ben ik bezig met een cd/dvd kastje in retro 50's/60's stijl. Dus met afgeronde kantjes en een bol deurtje. Ik wou deze voorzien van softclose meubelscharnieren voor opliggende deuren. De maatvoering van de deur heb ik zo gemaakt dat deze perfect aansluit op de zijkant van het corpus. Alles is gemaakt in 22 mm mdf. Nu heb ik de scharniertjes gemonteerd, maar het blijkt nu dat het deurtje wringt op het corpus (ook na het afstellen).

Na eens wat andere meubelstukken te hebben bekeken met opliggende deurtjes lijkt het er op dat het deurtje altijd enkele millimeters smaller is dan het corpus. En dit wil ik dus niet, want dat gaat nogal ten koste van het ontwerp ivm de afgeronde kanten.. Heeft iemand een idee wat voor scharnieren je kan gebruiken voor een volledig opliggende deur voor een meubel volledig opgetrokken uit 22 plaatmateriaal?

Meedenken wordt zeker gewaardeerd!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Ze zijn er in 3 uitvoeringen
Vol opdek
half opdek
& inliggend

U heeft vol opdek nodig, de betere ijzerwarenhandel heeft ze, er wel bij vermelden dat de deurtjes 22 mm dik zijn
 

Ffreddy

  • #3
Rola bedankt voor je antwoord. Ik was er van op de hoogte dat er in ieder geval 3 types scharnieren zijn. Maar wat als vol opdek door het leven gaat bij veel bestaande meubels is niet toch niet volledig opdek, waarbij de kantjes echt vlak met elkaar liggen.

Omdat het een en ander niet paste voor met mijn vol opdek scharnieren ben ik eens op strooptocht langs de gekochte meubelen hier in huis gegaan. Het resultaat was dat alle 4 meubelen, waaronder een losse bovenkast van een keuken, wel vol opdekscharnieren hadden, maar het deurtje tóch een millimeter of 2 kleiner dan het corpus was.

Nu kan het zo zijn dat de door mij gekochte scharnieren de plaatdikte niet aankunnen, maar alle die bestaande meubelen zijn opgetrokken uit 15 en 18 mm. Ik zal vandaag eens een scharnier verbinding maken tussen twee plaatjes 18 mm plaat, maar mijn vrees is dat ook dit niet goed gaat. Hij knelt namelijk op de vlakken waar de scharnieren op gemonteerd zitten. Een dikte van de plaat moet dan niet uitmaken, lijkt mij.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4


Ga op zoek naar dit soort.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Normaal is de minimale voeg bij een deur van 22 mm is 1,6 mm.

***************************

blz 116, voeg 0 mm tot 24 mm deurdikte

succes

Link naar reclame folder verwijderd.
Graag alleen een foto plaatsen van het produkt via klusidee, en geen externe linken. Mod.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Een rechtstreekse link naar een produktcatalogus mag dus niet, mijn excuus.
 

Techno tim

  • #7
Google op potscharnieren
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
9
3
8

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu