Opklapbaar bed - aanpassen mogelijk?

Ditisjedag

  • #1
Beste klussers,

Ik hoop dat iemand me kan helpen met deze vraag.

Ik heb een kleine slaapkamer maar wil hier graag een opklapbed van 180 x 200 cm in plaatsen. Dit kan alleen in de breedte van de kamer (dwars), anders kan de deur niet open. Zie deze plattegrond van mijn kamer:

De paarse lijn is waar het bed zou komen, de donkerblauwe lijnen zijn de muren van mijn slaapkamer. Linksonder op de plattegrond zou de kast komen, rechtsonder is de deur.

Een mogelijk bed is deze: https://www.ikea.com/be/nl/p/malm-bedframe-met-opbergruimte-wit-90404799/ en dan de versie van 180 x 200 cm.
Dit bed gaat open met een systeem van scharnieren, waarin een gasveer is verwerkt.

Maar omdat het bed dwars in mijn kamer komt, en dit maar net past, wil ik de scharnieren met gasveren anders plaatsen, namelijk in de breedte. Een heel simpele schets:


Alleen zit ik met een paar vragen:
- maakt het uit voor de scharnieren met gasveren als ze een breedte van 2 meter moeten dragen ipv 1m80, en kunnen ze dat houden?
- het bed is van spaanplaat, 4 cm dik. Kan ik hier zelf nieuwe gaten in boren voor de scharnieren met gasveren? Is het spaanplaat stevig genoeg als basis?

Ik hoor het graag als iemand dit weet! En ik weet het, misschien wil ik teveel, maar ik blijf hoopvol :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik denk dat dit niet gaat, dan heb je een vierkant bed nodig om uit te komen met de buis waar de scharnieren aan zetten, je komt 20 cm te kort.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Als het moet werken, maar iets minder mooi mag zijn: Zoek iemand met een lasapparaat om de buis door te zagen en er een stuk tussen te lassen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Er zal weinig overmaat in de gasveren zitten, dus waarschijnlijk gaat het bed dan heel zwaar omhoog en blijft niet open staan.

Ik vind dit sowieso een vreemd ontwerp. Een matras moet aan de onderkant ventileren. Al maakt het wellicht voor een logeerbed minder uit, als deze sporadisch gebruikt wordt.

Zo'n groot object in zo'n kleine kamer geeft trouwens sowieso een risico op condens achter het bed. Hou het bed iets van de wand af, en hou het ventilatierooster in de kamer altijd open.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
In mijn caravan liggen twee lattenbodems in de lengte met scharnieren aan elkaar gemaakt. Als je nog even een caravan bedrijf binnenloopt kom je, denk ik, wel voorbeelden tegen. Kan je gelijk ervaren kwa gewicht.
 

Ditisjedag

  • #6
Dank dat jullie de tijd hebben genomen te reageren!
Wgb: Dat van die caravanwinkel is een goede tip, ga ik doen.

Jan en Walker, ik begrijp jullie reactie niet helemaal. Wat bedoelen jullie met 'de buis waar de scharnieren aan zitten'? Bedoelen jullie de metalen rand/buis van de lattenbodem, waar de scharnieren aan bevestigd zitten? Ik heb hetzelfde bed nu ook, 1m40 bij 2m00, dus ik heb wat foto's genomen. Bedoelen jullie dit?Als jullie dit inderdaad bedoelen, die buis is hetzelfde aan de dwarszijde:


Is het dan wel mogelijk naar jullie mening?
IJkenhout: Ventilatieproblemen of condens heb ik met dit bed gelukkig nooit gehad en er staat bij mij altijd een ventilatierooster open! Of het bed goed open zal blijven gaan is idd wel waar ik aan twijfel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Binnen de groene cirkel bevinden zich de meeste draaipunten.
bij de rode pijl zit een buis die naar de andere kant van het bed gaat, die dient voor stabilisatie en voor het gelijk houden van het draaisysteem, ander zou de ene kant van het bed hoger te komen liggen dan de andere kant.
De ruimte tussen hoofd en voeteneind en de zijkanten verschilt, om dat gelijk te krijgen moet de buis verlengd worden.
 

Ditisjedag

  • #8
Dag Jan,

Dank voor je toelichting en foto. Helaas begrijp ik nog steeds niet precies wat je bedoelt (beide scharniersystemen (scharnieren + gasveer) zijn zo'n 30 cm lang en passen dus prima onder aan de korte balken, dus ik begrijp dan niet zo goed wat het probleem zou zijn). Maar los daarvan heb ik besloten om het bed toch zelf te gaan maken, ik zag het toch niet zitten om de scharnieren te verplaatsen. Nogmaals dank voor het meedenken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu