Open keuken, geluid koelkast en vriezer

Pietro

  • #1
Onze inbouw koelkast en vriezer van een "A merk" maken erg veel lawaai. We hebben een open keuken dus het is best irritant. Het gebrom van de motor is duidelijk aanwezig net als het spoelen van de koelvloeistof. De motoren dreunen ook behoorlijk en laten de spullen in de koelkastdeur regelmatig rammelen. Als je 's ochtends beneden komt lijkt het soms alsof de vaatwasser nog bezig is.

Afgezien van het geluid bevalt de apparatuur goed. Beter de apparaten in het vorige huis. Die waren onhandig ingedeeld en de vriezer moest vaak ontdooid worden. Maar ze waren tenminste wel stil...

Klopt het dat koelkasten en vriezers van nu meer geluid maken dan 5 jaar geleden?
Is dit tegenwoordig normaal of heeft het zin om te zoeken naar stillere apparaten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je kunt voor een probleem zonder enig bezwaar het merk en type noemen.
Dat mag alleen niet voor reclame of aankoopadviezen.

In dit geval liever zelfs, dan kan wellicht beoordeeld worden, of het een bekend euvel is van betreffende modellen. En wat de leeftijd ervan is.

Lijkt me overigens niet dat dit speciaal een euvel is van moderne koelkasten/vriezers, je moet vaak met die dingen wat geluk hebben. Misschien zitten ze gewoon niet goed ingebouwd, waardoor er iets tegen de compressor aan zit, dat het gerammel veroorzaakt. Of misschien een verstopping in het koelcircuit, waardoor "het "spoelen" extra hoorbaar is.

Ik heb zelf 1-2 jaar geleden twee koelkasten ingebouwd, één van een eigen merk van een bouwmarkt en één van een "topmerk". Beide zijn volledig geruisloos.
 

Pepjo

  • #3
We hebben ook een open keuken. Onze huidige koel/vrieskast, van een "topmerk" is geruisloos, hoogstens wat motorbrommetjes. De koelkast die we hiervoor hadden, z'n oudere broertje, stond de hele tijd te borrelen. Het was net of er belletjes door het circuit naar boven borrelden.

Het ligt volgens mij niet aan het merk dus.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Vaak ligt het aan vibratie die ontstaat doordat de pootjes van de apparatuur niet allemaal goed op de bodem staan, ook de apparatuur op rubbers zetten wil nog wel eens helpen.
 

Janavg

  • #5
Geluid van koelapp. is van heel veel dingen afhankelijk.
Bijv. in wat voor een kast staan ze. Is de achterwand dicht. wat voor een bekleding is gebruikt op de vloeren en wanden.

Een koeler mag volgens mij tot 35 db geluid maken. Dit is vrij veel.

Succes jan
 

Pietro

  • #6
OK, hierbij de details:

Vrieskast inbouw Miele F 623 Ui
Koelkast inbouw Miele K 621 Ui
In het vorige huis stonden IKEA-Whirlpool apparaten, de goedkoopste.

Onder de pootjes zijn inmiddels stukken ondervloertegels gelegd (die je gebruikt voor een parketvloer). De kast helpt inderdaad ook niet echt, het is een grote 'bar' met een dichte achterwand van dik hout.
De apparaten staan hier inmiddels wel los van, dat scheelt met de vibraties.

Die 35db benadert de inderdaad wel de vaatwasser, die is 46db en dat is volgens de website 'fluisterstil'...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Indien de achterwand een houten schot is in de richting van de kamer zal die wand flink meewerken in het verspreiden van het geluid van de koelkast en vriezer, omdat de wand dan als een soort klankbord werkt.

Een heel andere situatie dan een koelcombinatie, die ingebouwd is in een kast met open achterwand tegen een stenen wand aan.

Beschrijf anders de situatie hog wat beter / meer in details...

Kijk ook even of de combinatie wel voldoende koeling krijgt, 200 cm² opening bij de plint minimaal. En vrije doorstroming achterlangs, tot aan een vrije uitstroom bovenlangs!
 

Pietro

  • #8
Bedankt voor de tips! Als het meezit dan kan ik er aanstaand weekend al mee aan de slag. Ik zal de vorderingen hier posten.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #9
Even iets over geluid: 35 dB is echt superstil. Elke 3 dB erbij is een verdubbeling van de geluidsbelasting. Dus het verschil tussen 35 en 46 dB is echt enorm groot. Bij de aanschaf van apparatuur die stil moet zijn, zoals de meeste keukenapparatuur in een open keuken, telt elke decibel.

Groeten, Hein
 

Pietro

  • #10
Bedankt voor jullie tips. De koelkast en vriezer zijn nu een stuk stiller, ze draaien niet meer constant op volle toeren. Ik vind het nog steeds een verslechtering vergeleken met mijn vorige woning maar het moet maar zo.

Wat ik heb gedaan:
Ik heb beide aparaten uit de houten bar gehaald en ingebouwd tegen de keukenmuur. Alles zo nauwkeurig mogellijk waterpas gesteld, met alle pootjes stevig aangedraaid.

Heb ook wat meer ventilatieruimte boven de apparaten aangehouden en alle zijwanden laten aansluiten aan de keukenmuur (ons aanrechtblad is dieper dan standaard). Hierdoor kan warme lucht alleen nog naar boven wegstromen en dus niet meer blijven hangen achter de apparaten. Als laatste staan ze niet meer naast elkaar maar zit er een kastje tussen, om uit te sluiten dat ze elkaar tegenwerken.

Naast elkaar mocht wel van Miele, als de vriezer maar rechts van de koelkast stond. Maar nu ik toch alles overhoop had gehaald wilde ik het meteen maar goed doen. Nogmaals bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Welke reden gaf Miele op om de vriezer rechts van de koelkast te plaatsen?
Ik denk dat meerdere mensen dit graag willen weten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu