Open haard rookkanaal dicht maken

mirandaoverkleeft

 • #1
Wij hebben een woning uit 1989 met letterlijk centraal in het midden van de woning een open haard welke geheel in de muur zit. Het rookkanaal loopt ook letterlijk door het midden van de woning door een kolom (waar ook ander leidingwerk doorheen loopt) van 1x1mtr dus verwijderen is geen optie. Wij gebruiken de haard niet, maar we zijn wel bezig met goede isolatie van de woning. Nu is het zonde als er alsnog warmte uit de woning kan ontsnappen via het rookkanaal van de haard. Wij willen de haard wel laten zitten ter decoratie.

Nu vraag ik mij af of ik zonder consequenties van onderaf het rookkanaal kan opvullen met steenwol/kranten/oude t-shirt zodat de trek niet de warmte uit het huis trekt. Ik las in andere oude topics dingen over condensatie en doortrekken van roet in de muren etc, maar wanneer de bovenkant open blijft kan vocht toch gewoon weg? Regen kan er nu als het goed is ook niet inkomen van van bovenaf zit gewoon een kap op de schoorsteen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • mirandaoverkleeft

  • #2
  ACBCE80C-8DA8-4A42-95FE-5A01C51AC600.jpeg
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Zit er geen klep in?
  Met de dikke zaterdagkrant gaat het ook goed.
  Bovenzijde idd open houden.
   

  mirandaoverkleeft

  • #4
  Dank voor je reactie! Er zit wel een klep in, maar ik heb het idee dat die heel slecht afsluit. Het is gewoon een metalen plaat welke dmw een schuif recht omhoog gezet kan worden, of plat om af te sluiten. Maar er valt gewoon nog vuil in de haard tussendoor.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Vergeet de natuurlijke ventilatie in de woonkamer niet. Ergens moet er lucht van buiten naar binnen kunnen komen en moet ook weer naar buiten worden afgevoerd. Wellicht kan je dit kanaal daarvoor gebruiken.
   

  mirandaoverkleeft

  • #6
  Wij hebben balansventilatie. Dus wordt zowel schone lucht toegevoerd als afgezogen
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  De schoorsteen van boven bijna dichtmaken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu