Ontwateren van sproei-installatie

Steenbok001

  • #1
Heb onlangs een huis gekocht, en ik wil graag de sproei-installatie winterklaar maken. Deze werkt met een grondwaterpomp in de kelder, en sproeiers worden gestuurd via een afsluiter.
Op grondwaterpomp zitten ook andere 2 slangen, met elk een kogelkraan, die naar brandslangen voor buiten in de tuin gaan. Bij de slangen naar de sproeiers zit geen kogelkraan, alleen een afsluiter.





Het lijkt me voor het winterklaar maken vooral dat het water weg moet zijn gelopen uit de sproeikoppen buiten (installatie in de kelder, daar komt niet zo vorst bij).

Wat zou ik moeten doen om het water afdoende weg te laten lopen?

Als ik kogelkranen dicht heb, en de afdruipventielen open zet en de brandslangen buiten open, dan komt er alleen uit de binnenste slang zo'n kwart liter water, dan houdt het al op.
De spoel van de afsluiter heb ik ook al losgeschroefd. Vanalles geprobeerd met open/dicht zetten met kogelkranen, maar er komt niet meer water uit.
Zou er nog meer gedaan moeten worden (om meer water er uit te halen)?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Op de aansluiting met het stalen t-stuk zit een automaat, daar loopt het water niet zomaar uit, die kunt u leeg laten lopen door de koppeling van de tyleenbuis los te halen.

Als de andere twee leidingen buiten naar beneden lopen kan alleen het bovenste stukje dat hoger ligt dan de doorgang door de muur leeg lopen.
Laat de pomp op druk komen, en laat de kranen lopen tot er geen lucht meer uit komt, draai de kranen buiten open tot er geen water meer uit komt, draai nu de kranen weer dicht.
Vervolgens in de kelder de leidingen afkoppelen en de kranen buiten weer openzetten, door de grotere massa wordt nu de leiding hopelijk wel leeggezogen.
Lat iemand de losgekoppelde buizen een stukje naar beneden drukken wat de leiding loopt horizontaal, het is beter dat de leiding afloopt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu