Ontstaan van bruine vlekken in wasgoed

Travel_to_utopia

  • #1
Hallo,

Zo nu en dan komt er hier eens een vraag voorbij over bruine vlekken in het wasgoed.

Op Brabant Water staat een uitleg over het onstaan van bruine vlekken in wasgoed.

Vlekken in wasgoed: waterkwaliteit of … planten?
Af en toe ontvangt Brabant Water een klacht over bruine vlekken in wasgoed, die ontstaan tijdens het wassen van kleren in de wasmachine.

Veelvoorkomende oorzaak van bruine vlekken is bruin water. Bruin water komt door roestdeeltjes in waterleidingen, die door/tijdens hoge waterafname in het water terecht kunnen komen. Dit komt vooral vaak in de zomer voor.

Dit kan verkleuring of vlekken in het wasgoed geven. Bij bruine/grauwe verkleuring kun je de was nat houden en nog een keer wassen met een biologisch wasmiddel, geschikt voor de machinewas.

Mocht het niet lukken, zet dan het wasgoed 24 tot 36 uur in een wijnsteenzuur-oplossing: 150 gram per 10 liter water en spoel vervolgens het wasgoed goed met water na en was opnieuw op de gebruikelijke wijze.

Wijnsteenzuur is bij de drogist of apotheek verkrijgbaar en is voor kleding en milieu onschadelijk. Is de was al droog geworden en er zijn nog enkele (rood)bruine roestvlekken overgebleven, dan kan een vlekverwijderaar voor roest een oplossing bieden.

Planten zijn een andere mogelijke oorzaak van bruine vlekken.
Tijdens snoeien van o.a. Blauwe regen (Wisteria),verfbrem (Genista tinctoria), honingboom (Sophora japonica), campechehout of blauwhout (Haematoxylum campechianum), en Indigofera soorten, kan sap van deze plant op de kleding komen.

Op zich is het sap kleurloos, door het wasproces kunnen bruine vlekken ontstaan. Diverse andere planten waaronder de hopplant (Humulus), aronskelken (Zantedeschia) en vlinderstruik (Buddleja).

Vlekken veroorzaakt door planten zijn meestal niet te verwijderen. Het enige dat helpt is oude kleren dragen bij het snoeien en zulke planten ook na het snoeien nog een poosje mijden, want snoeiwonden kunnen sap blijven produceren.

Zie voor de volledige tekst Brabant Water;
"Werk aan het leidingennet" (menu onder);
"Meer kans op bruin water door het warme weer!" en "Uw wasgoed" (menu rechts).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De oorspronkelijke tekst was te wetenschappelijk en uitgebreid voor ons forum, daarom heb ik de vrijheid genomen hem een stuk leesbaarder te maken.

Bedankt voor je bijdrage!

Klusidee Kees
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu