Onhandig gemonteerde elektra door dakbalken

Thom88

  • #1
Momenteel heb ik op de bovenverdieping de plafonds er uit. Toen de elektra hier ooit aangelegd is hebben ze deze door de balken gelegd, maar niet op een nette manier. Is het, gezien het plafond nu toch open ligt, aan te raden om deze balken te verstevigen om te compenseren voor de gaten die er ooit in zijn gezaagd, of kan ik dit zo laten? De elektra gaat er sowieso uit.

De balken zijn 165x60mm, en de overspanning is ~5 meter. Dat is sowieso al wat aan de krappe kant begrijp ik. Boven de balk zit een plat dak waar ooit zonnepanelen op moeten komen.


Ik zat er aan te denken om er over de hele lengte een plank tegenaan te schroeven.

Bijgevoegd zijn een close-up en een overzichtsfoto van de situatie.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Ik heb dit wel vaker gezien, en verwacht daar niet veel problemen mee.
(maar ik ben geen expert)
De totale overspanning kan misschien 5 meter zijn maar het lijkt mij een stuk minder.
Zo te zien zit er nog een steunbalk onder in het midden van de ruimte.
 

Thom88

  • #3
Klopt dat er een balk zit, maar die gording hangt momenteel nog aan het dakbeschot en heeft geen ondersteunende functie. Die heeft iemand een keer doorgezaagd. We gaan wel een nieuwe spant plaatsen waar die gording steun op kan vinden, dus dan is de overspanning inderdaad minder dan vijf meter (voor het hellende deel).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
5m overspanning is inderdaad veel te veel voor deze balk. Je kan dit zelf controleren in de balkenschuif. Als er panelen op komen, kijk dan in de tabel voor "vloer" ipv "dak".
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu