Oneffen muur en binnenhoek, strak glad krijgen

Rodico

  • #1
Ik heb zelf met MP75 een toilet muur gestukt. Vanwege oneffenheden en de tegeldikte is mijn stuclaag ongeveer 10mm dik geworden. Ik heb dit met afreiprofielen (10mm) op dikte gebracht. Helaas, was dit voor mij de eerste keer en was mijn MP75 niet goed gemixed. De eerste keer te dik, en de tweede mengsel net te dun. Ik wilde dit "smeer pindakaas" dikte hebben. Om toch door te gaan, heb ik de MP75 aan gebracht op de muur. Echter loop ik nu tegen 2 problemen:
1) Is er een hulpmiddel om de binnenhoek van boven naar beneden strak te krijgen? Op dit moment is mijn hoek niet mooi strak maar golvend?
2) Ik heb niet echt goed met de rei lat gewerkt, waardoor de muur niet helemaal vlak is, maar heuvelen.
Om punt 2 op te lossen, heb ik bedacht dat na goed drogen (ongeveer 7 dagen) van deze eerste stuc laag, om de muur licht te schuren en af te werken met Knauf Fix&Finish of Finishpasta? Of zal ik nog een keer MP75 als toplaag aanbrengen?
Alle tips zijn welkom. Dank.
 

Rodico

  • #2
Via een aantal andere berichten op dit forum, begrijp ik dat het, het beste eerst om bij binnenhoeken, muur voor muur te doen. Dus eerst een muur, en dan laten drogen, en daarna de aansluitende hoek muur. Anders schraap je de net gestucte muur kapot.

Voor mijn 2 probleem zoek ik nog tips.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Stuc geleideprofiel recht op de muur plaatsen voor het stuccen.
 

Rodico

  • #4
Ik had ook Stuc geleide profielen gebruikt. Echter bij het reien toch niet goed gedaan. En na het verwijderen van de geleideprofiel, kreeg ik de muur niet meer vlak. Ik heb de muur nu maar 10 dagen laten drogen, en dan zal ik nog een keer stucen met MP75. Deze laag wordt dan wel erg dun, omdat ik alleen de oneffenheden hoeft weg te werken. Of raden jullie aan om Knauf Fix en Finish te gebruiken?
 

Hharbers

  • #5
wat ga je met muur doen na het stucen? schilderen of nog overheen tegelen ?
Als je gaat tegelen kan tegelzetter mogelijk eea nog opvangen in de tegellijm
Als je gaat schilderen dan nog een keer stucen

Ik ben amateur die best wel beetje kan stucen

Als het een dunne laag is zou ik met profinish werken , deze is beter geschikt voor dunne lagen.

Aanmaken volgens verpakking, goed laten drinken en zeker niet langer dan nodig mixen
Als je er heel veel in mixt (en lucht in slaat?) zorgt dat hij veel te snel hard wordt
Neem aan dat je WC niet zo groot is. Plak nieuwe dunne (3mm) afreiprofielen 20- 30 cm uit de hoeken. Maak desnoods een rei op lengte voor je muurtje. Als je rei goed strak er op drukt frei kan het haast niet mis gaan en moet je muur vlak en recht zijn. Genoeg stuc over houden om sleuven van afreiprofielen te kunnen vullen

Afrei profielen er pas uit halen als je stuc bijna niet meer in kunt drukken met vinger. daarna opvullen met overgehouden stuc en met spaan vlak zetten met rest van stuc.
Daarna normaal afmessen, staat youtube vol mee

Kuilen is vaak door te vroeg gaan messen waardoor je te veel materiaal weer verplaatst wat je net met je profielen er vlak er op hebt gezet.
Bulten is vaak niet strak op profielen afgereid en/of te lang gewacht met afmessen waardoor je aanzetten er niet meer uit krijgt.
 
  • Like
Waarderingen: Rodico

Rodico

  • #6
Update: Tot mijn verrassing kon ik het stucwerk nog vrij eenvoudig bewerken. Het stucwerk zit er nu 5 dagen op, maar aangezien het een dikke (10mm) laag MP75 is geworden zal het ongeveer 10 dagen duren voordat het volledig droog is. Gelukkig was het stucwerk nog goed te bewerken met een spatel, en kon ik de hoeken met een waterpas goed strak maken. Tevens kon ik de heuvels wegkrabben. Het was net als boetseren met klei.
Nog 5 dagen laten drogen, dan zal ik de muur nog een keer stucen, maar dan met SPS Stuc Finish, om een super gladde oppervlakte te krijgen. Ik heb een foto toegevoegd van hoe de muur er nu uitziet. Ik had her en der, net even teveel weg gehaald. Maar dat kan ik denk ik wel weer vullen met Stuc Finish.

oneffen-muur.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu