Ondersabelen stalen hoeklatei

Henko33

  • #1
Hallo,

Even een vraagje, ik ben van plan een verzinkte stalen hoeklatei te ondersabelen, de laag wordt circa 6 a 8mm hoog. Hierover heb ik een aantal vragen:

- Qua materiaal overweeg ik een ondersabelingsmortel met een minimale laagdikte van 6mm (cq kleine korrels) of is gewone goede specie (bv portlandcement) ook een goed idee? Als ik het goed begrijp is de kans op krimp bij gewone specie veel hoger, waardoor mogelijk de hechting met het staal niet goed is?
- is voorbewerken met een primer mogelijk een goed idee, of is de hechting op verzinkt staal altijd wel goed te noemen?
- hoe belangrijk is goede hechting met het staal?

Al vast bedankt voor de antwoorden / tips!
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
1) inderdaad krimpvrije ondersabelingsmortel nemen
2) je hoeft bij een verzinkte balk geen primer of menie te gebruiken. Overigens heeft de primer weinig met hechting te maken, meer met anti-corrosie. Betonijzer hoeft ook niet in de primer.
3) die hechting met staal is minder belangrijk. Staal werkt en baksteen/cement niet, in de regel krijg je toch altijd na verloop van tijd een naadje (is mijn ervaring) maar blijft het door de oplegkrachten wel zitten.
 

Henko33

  • #3
Bedankt voor het antwoord.

Als er een klein naadje ontstaat, dan ligt de hoeklatei dus eigenlijk los op de ondersabelingsmortel, dat is een toegestane situatie begrijp ik?
De kans op kantelen neemt dan iets toe?
Zijn er tips mbt hoe je de kans op zo'n naadje zo klein mogelijk houdt?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu