Ondergrondse kabelbreuk opsporen

Klus-Piet

  • #1
In de schuur achterin de tuin is momenteel geen stroom. Oorzaak hiervan is dat er jaren geleden de grondkabel is geraakt bij tuinwerkzaamheden. De kabel ligt op 60cm diep, maar hoe hij door de tuin ligt is onbekend. De kabel opgraven is in feite niet te doen en niet wenselijk (harde kleigrond, tuin reeds aangelegd). Daarom zou ik de breuk willen opsporen en deze repareren. Hoe is de breuk het beste op te sporen?
Mijn idee was om een professionele kabel detector (CAT) te huren en deze met een signaalgenerator te gebruiken de breuk te vinden. Het is mij alleen onduidelijk of dit kans van slagen heeft. Ik kan me voorstellen dat ter plaatse van een kleine draadbreuk het signaal overspringt naar het andere eind (al dan niet via andere intacte aders).
Zijn er eventueel andere manieren om de breuk op te sporen binnen het bereik van een doe-het-zelver?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Ik heb met zo'n kabeldetector ooit rioleringsbuizen getraceerd door er een trekveer in te drukken en daar een signaalgenerator op te zetten. Op een diepte van zo'n 50 centimeter zat ik zijwaarts maar enkele centimeters mis. De omvlechting zou het signaal kan dempen als dat op één van de interne aders staat.

Maar je moet je afvragen of je een kabel die jaren geleden onder de grond is doorgegaan nog wilt repareren. Grondwater trekt door capilaire werking tussen de aders en de omvlechting. Persoonlijk zou ik het geld van de huur van de kabeldetector liever in mijn zak houden en besteden aan een nieuwe grondkabel en een weekendje buffelen in de klei.
 

Kluskoppel

  • #3
Mocht je wel opnieuw gaan graven dan zou ik de kabel in een mantelbuis van voldoende diameter leggen met een trekdraad erin. Dan kan er later evt. ook nog een netwerkkabel ofzo door bijv.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
ik zou gewoon een nieuwe kabel aanbrengen,
eventueel boven de grond
een elektra kabel mag gewoon bevriezen
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Daar sluit ik me bij aan. Gewoon een nieuwe kabel leggen, liefst in mantelbuis zodat er toekomstig nog extra bekabeling bij kan.
 

cool1

  • #6
@Kees De vaste beantwoorder schreef onder een ander topic dat dit een diervriendelijke klussite is.
Vandaar nu dus maar : koppie Krouw....
 

Klus-Piet

  • #7
Bedankt voor de reacties. Ik begrijp dat een nieuwe kabel in de grond de mooiste oplossing zou zijn, maar het werk om dat aan te leggen wilde ik proberen te voorkomen. Wellicht dat een bovengrondse nieuwe kabel dan nog een goed alternatief is.
Mocht iemand nog een antwoord weten op de oorspronkelijke vraag of een kabelbreuk op te sporen is met een professionele kabel detector (CAT) met signaalgenerator, ben ik nog steeds wel nieuwsgierig.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Jazeker is dat te doen, en met een Time Domain Reflectometer kan je ook zien op welke afstand van het begin/end van de kabel de breuk of kortsluiting zit.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Kan inderdaad prima. Dat is het probleem niet.

We willen je enkel behoeden voor een teleurstelling als je de breuk vindt en de schade ter plekke groter blijkt dan verwacht. Dan heb je veel huur betaald en moet je als nog een nieuwe kabel leggen... afweging blijft natuurlijk aan jou.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Als het een breuk is zonder kortsluiting dan zou je zelfs nog een leiding zoeker kunnen gaan gebruiken.
Vaak is het al zeer wenselijk als je alleen al de route van de kabel zou weten. Dat kan met een signaal injector met bijbehorende detector, maar een spanningsbron die flink stoort en een draagbare radio op de AM werkt soms ook prima. (hou je een AM radio vlak bj een TL buis dan bromt dat ook als een gek)
Alternatief is graven.
Niet de gehele kabel er uit graven maar je zal wel ongeveer weten/vermoeden waar de kabel loopt daar een sleuf graven om de kabel op te zoeken en met een leiding zoeker kijken of er spanning gedetecteerd kan worden.
 

Lampje45

  • #11
Waar ik nog wel eens succes mee heb is vanaf de beide uiteinden de capaciteit te meten met een daartoe geschikte multimeter en de verhoudingen tussen deze gemeten waarden te vertalen naar de totale lengte van de kabel. Ik zat er nooit meer als 10 cm naast
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
lampje zou je dat eens nader kunnen toelichten welke meter heb je daar voor nodig
 

Lampje45

  • #13
Een kabel is met zijn twee aders een lange platte condensator van twee geleiders met een isolator er tussen.
Hoe langer de kabel hoe groter de capaciteit.
En een condensator kun je meten met een wat duurdere multimeter die ook capaciteit van condensatoren kan meten.
Ik heb dit meerdere malen gedaan met die lange dure oprolsnoeren in stof zuigers.

Vaak zit de breuk naast de plek waar de stekker overgaat van de tule naar het snoer, maar zit ook wel eens ergens middenin, als bijv. een snoer tussen een dichtklappende deur heeft gezeten.

Neem het snoer los en zet de meetklemmen van de multimeter vast op de twee aders en meet de capaciteit in waarschijnlijk picofarads en noteer dit. Het snoer mag niet aangeraakt worden.

sluit daarna de andere kant van het snoer aan en noteer hier de waarde van.

Meet de lengte van de kabel zo nauwkeurig mogelijk in cm.

Laten we als voorbeeld stellen dat de kabel 10.000 cm is (10 m)


en de meting vanaf punt a 32 pF
en de meting vanaf punt b 44 pF

samen is dat 32+44=76
Het probleem zit dan vanaf punt a op (32/76)x 10.000= 4.210,52 cm
en vanaf punt b op (44/76)x10.000=5.789,47 cm

ter controle 4.210,52 +5.789,47= 9.999,99

De nauwkeurigheid van deze meting is natuurlijk wel afhankelijk van de kwaliteit van de multimeter.

Als je een meter hebt met een nauwkeurigheid van 5% dan zal dit anders zijn als die van 1%.

Het fenomeen van de capaciteit van kabels wordt veel gebruikt om cos phi van het energienetwerk te verbeteren.

Normaal is de cos phi van de belasting van het energie net zo rond 0,85 en worden de wattloze vermogens niet betaald, maar ze geven wel de koperverliezen. Daarom zetten de energiefabrieken de kabels die ze niet gebruiken gewoon onder spanning en trekken zo arbeidsfactor naar 1,0. Zodat ze geen blindvermogens meer hebben. Dat was het idee om dit gegeven eens uit te proberen en dat lukte. Ik ben nog niet op een grotere afstand dan 10 cm van de breuk uitgekomen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
  • Informatief
Waarderingen: XanderH, Vonken_trekker en Kluskoppel

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Maar bij een oude open breuk dan zit er vocht in de kabel en de uiteinden zijn lek dus de capaciteit is dan niet goed te meten.
 

Lampje45

  • #15
Ja dan zal het wat onnauwkeuriger worden, maar toch het proberen waard, een kabel opgraven is dan de volgende stap.
 

Klus-Piet

  • #16
Met alle antwoorden heb ik nu een voldoende informatie om een geschikte oplossing te kiezen. Dank daarvoor!
Mocht ik de kabel toch in z'n geheel gaan vervangen, waar zou ik de aansluiting van de grondkabel op het spanningsnet in huis kunnen vinden? Vanuit de groepenkasten gaan namelijk alle leidingen naar boven het plafond in (en er is 1 leiding per groep). De elektra van de schuur is gecombineerd met een groep van de verlichting binnenhuis. Ergens in de wanden, plafonds of kruipruimte zou de grondkabel dus gelast moeten zijn.
Is hier een gebruikelijke lokatie voor? Gaat om een tussenwoning uit 2000. Anders moet ik maar eens in de kruipruimte gaan kijken of ik de kabel kan vinden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Sowieso even in de kruipruimte kijken inderdaad.

Het kan ook dat de kabel is aangesloten achter een contactdoos of schakelaar in de achtergevel van je woning.

Kijk even goed wat er nog meer op diezelfde groep zit, componenten op een andere groep hoef je natuurlijk niet te bekijken.

Maar uhm... Die kabel is beschadigd, je hebt geen elektra meer in de schuur, maar je hebt blijkbaar ook nooit de kabel afgekoppeld?! Lekker dan, zo'n onder spanning staande kabel onder de grond. Ik nam na het lezen van je topic eigenlijk aan dat je het begin van de kabel jaren geleden al had gevonden, om het direct af te koppelen...
 

Klus-Piet

  • #18
Ik begrijp je punt, maar het gaat hier niet om mijn eigen woning en die informatie die ik in het topic heb beschreven is zoals het mij onlangs is verteld. Ik moet dus aannemen dat de informatie correct is, maar wil nog e.e.a gaan controleren.
Nu jij begint over een onder spanning staande kabel onder de grond...hoe waarschijnlijk is het dat dit daadwerkelijk het geval is? Zou er geen lekstroom zijn die zo nu en dan (bijv. bij vochtig weer/natte grond) de aardlek laat uitslaan? (Er zijn geen problemen met stroomuitval in de woning).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
Dat zou je dan inderdaad wel verwachten.

Misschien is de kabel dus al wel afgekoppeld. Dan moet iemand hem weten te vinden.

Of misschien is de aardlekschakelaar ook wel kapot, wie zal het zeggen. In dat geval is het echt levensgevaarlijk.
 

Klus-Piet

  • #20
Ik heb hier toevallig een componententester waar ook de capaciteit van condensatoren mee gemeten kan worden. Ik heb deze methode eens getest op een oud netsnoer en dat lijkt inderdaad verbazend goed te werken. Met een afwijking van slechts +/- paar procent, lukt het om een breuk te vinden. Misschien werkt het voor een oude breuk in de grondkabel minder goed, maar toch weer wat opgestoken. Bedankt voor deze tip!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu