Ondergrond vensterbank waterpas maken

BrittvanThee

  • #1
Hoi allemaal!

Ik ben op zoek naar een oplossing om een nieuwe vensterbank in de keuken waterpas te plaatsen. Bij het plaatsen van de nieuwe keuken bleek de vensterbank af te lopen en de keuken er niet onder te passen, dus heeft de monteur hem verwijderd. Nu moet ik een nieuwe plaatsen maar ik weet niet hoe ik ik het beste kan zorgen dat de nieuwe vensterbank waterpas loopt en dus gelijk met het aanrecht.

De situatie is als volgt: rechts is de ondergrond van de vensterbank gelijk aan het aanrechtblad. Links licht de ondergrond 1.2cm lager dan het blad. Zie foto’s.

Wie heeft er een goed idee voor een helaas nog niet zo ervaren klusser? Alvast dank!

Groeten Britt

5C6D7BFD-125D-4573-A30A-6E84F47E967F.jpeg DE947A61-494B-42E1-85CD-1CD0B96BD844.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wat is de ondergrond van de vensterbank? Wellicht kun je iets met egaline doen.
 

HAJ

  • #3
Vensterbank kan gemonteerd worden met een geschikte lijm/mortel (check van tevoren goed van welk materiaal de vensterbank is gemaakt en wat fabrikant aanbeveelt qua montage).

Wanneer er kleine "hoopjes" lijm/mortel op de ondergrond worden gelegd kan de vensterbank op deze hoopjes worden gelegd. Daarna een waterpas op de vensterbank en (met beleid) de vensterbank naar beneden duwen, eventueel een rubber hamer gebruiken.
De ondergrond eerst zelf egaliseren (zoals Walker voorstelt) is natuurlijk ook mogelijk.

Bedenk van tevoren of je de vensterbank op gelijke hoogte dan wel iets hoger dan het keukenblad wil plaatsen. In beide gevallen de naad tussen vensterbank en keukenblad voorzien van een (mooie) kitnaad.

Succes met de klus!
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hoe wil je de nieuwe vensterbank gaan plaatse, komt ie boven het aanrecht te hangen?
Welk materiaal wordt de vensterbank?

Egaline kan, maar dan moet de keuken wel goed waterpas staan, zal bijna wel, maar wel even controleren.

Afhankelijk van het materiaal:
Een paar stukjes hout van ongeveer de goeie dikte, de vensterbank dan eerst op stelplaatjes leggen en dan in de hightack kit drukken.
 
  • Like
Waarderingen: HAJ

BrittvanThee

  • #5
Dank voor alle snelle reacties! Egaline ken ik niet, ga het even checken. De keuken is helemaal waterpas geplaatst.

We willen zeer waarschijnlijk een MDF vensterbank plaatsen. We willen hem inderdaad vlak boven het aanrecht plaatsen met een kitrandje.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
MDFis niet aan te raden op plaatsen waar vocht kan komen, zeker niet op aansluitingen van een aanrechtblad. Ligt de vensterbank boven de spoelbak dan zou ik belgisch hardsteen nemen in een dikte van 16 mm. Let er bij het bepalen van de dikte op dat de vensterbank ook over de rand tegen het raam komt, die ligt waarschijnlijk iets hoger. Deze is volledig op maat te maken en vormvast, waterbestendig en met hi tack kit in dotten op de (vermoedelijk ) travertin ondergrond waterpas te bevestigen. Afkitten met een no-siliconenkit transparant-grey. U kunt ook een composiet vensterbank toepassen.
 

BrittvanThee

  • #7
Bedankt Kees, goede tip! We hadden ‘vochtwerend MDF’ gezien maar uit jouw verhaal maak ik op dat we beter helemaal niet voor MDF kunnen kiezen. Ik ga op zoek naar hardsteen of composiet!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu