Onderdakkraag BFX / De waterkerende manchet BFX

Jays

  • #1
We hebben ook besloten om dit alternatief merk te nemen.

Alleen wilde ik eens vragen of de de waterkerende manchet BFX (onderdakkraag), die ook optioneel wordt aangeboden, van groot belang is... want als ik naar installatie instructies kijk op het net, worden deze bijna nergens gebruikt.

heeft iemand hier iets over te vertellen?

alvast bedankt
grts
J.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je had voor deze vraag beter een nieuw topic kunnen starten. In ieder geval:

Het waterkerend/dampopen manchet is inderdaad optioneel. Als je een V*x raam installeert volgens instructies zit er na installatie rondom een flinke kier. Deze dicht je dan met zo'n manchet. Verder beschermt het tegen stuifsneeuw, inwaaien e.d. De naam is een beetje misleidend want feitelijk vormen de gootstukken een waterkering. Verder is het manchet dampopen, dus evt. vocht in de constructie kan er uit (da's lastiger met pur, waar de kieren ook nog wel eens mee worden afgedicht).

Wat verder nog een voordeel is van het manchet: er zit een lekgoot bij die boven het dakraam op het dakbeschot wordt gemonteerd. Als je ergens op je dak boven je dakraam lekkage hebt (bijv. dakpan stuk) dan wordt het lekwater om je dakraam geleidt en lekt het dus niet naar binnen. Dit heeft alleen nut als je aan de buitenkant van je dakschot een dampopen/dampdicht scherm hebt.

Het is trouwens wel handig dat als je zo'n manchet gaat monteren de beschikking hebt over een tacker.
 

Jays

  • #3
Ja sorry je hebt gelijk, missch beter een nieuw topic gestart...

alvast bedankt voor uw toelichting, hopelijk zit er bij die manchet een duidelijke instructie bijgeleverd voor een correcte en (damp) waterdichte montage, want de instructies op hun website is niet heel duidelijk.

"Plaats vervolgens de onderdakkraag (manchet), type BFX, en laat deze onder de onderste panlat doorlopen. Daarna wordt de manchet op het frame vastgeniet en tevens op de tengels en panlatten. "

wat er aan de bovenzijde moet gebeuren zoals jij hier hebt uitgelegd, wordt er helemaal niets overgeschreven...
want momenteel begrijp ik nog niet goed hoe ik die "lekgoot" naadloos aan mijn dampopen onderdak moet monteren



[/quote]
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
De handleiding die er bij zit is behoorlijk goed hoor, dus daar kom je wel uit.

Die lekgoot bevestig je als volgt: je snijdt je dampscherm door waar de lekgoot moet komen. Dan bevestig je de lekgoot op je dakbeschot en klapt de losse flap van je dampscherm in je lekgoot zoals dit:



Rood = dampscherm
Blauw = lekgoot

Verder moet je lekgoot een paar graden afschot hebben. Maar zoals gezegd, de handleiding is erg goed, daar staat dit allemaal in.
 

Jays

  • #5
Dit is duidelijk ;-)

bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Topics gesplitst.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu