Noodgeval! Hoe krijg ik de gootsteen weer dicht?

Dekraan

  • #1
Hallo allemaal,

Ik wilde de gootsteen even schoonmaken. Lekker handig. Dus aan de schroef in het 'putje' gedraaid, die ging wat stroef, maar niet heel erg. Volgens mij is hij ook niet los gegaan, hij lijkt behoorlijk verroest. Toch zit het putje nu een beetje los. Hoe krijg ik dit nu weer strak?

Zie de foto's:



Is het inderdaad een kwestie van dat boutje draaien? Moet ik iets anders doen? Alle hulp is welkom!!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Op de bovenste foto zie je de moer die op de schroef zit. Die is een stukje verschoven tov de behuizing waar hij normaal in valt. Die moer moet je tegen houden terwijl je de schroef vast draait. Dat zal je met twee personen moeten doen denk ik.
Maar begin de boel eens schoon te maken en in te spuiten met een ontroestingsmiddel, wellicht dat de schroef dan weer gangbaar wordt.
 

Henk E

  • #3
Proberen de schroef en moer vervangen door een andere omdat de moer aardig is verroest.
Ik denk niet dat je in deze nog beweging gaat krijgen.
Mocht het helemaal niet lukken dan een nieuwe gootsteenplug monteren.
(Frank was me net voor dus)
 

Dekraan

  • #4
Hallo Frank, en Henk!

Bedankt voor jullie reacties. Die moer zit inderdaad klemvast. Betekent dit dat ik hem uit z'n plek heb gedraaid toen ik de boel los wilde maken?

Ik heb wd40 gebruikt, meer heb ik nu niet in huis om de boel los te krijgen. Maar het is dus zaak de moer los te krijgen en dan de schroef en moer te vervangen? Ik denk niet dat een ijzerzaagje erbij kan, anders zou ik dat maar gewoon doen.

Als jullie nog tips hebben, hoor ik die graag! Al is het eventueel het 'putje' zelf kapotmaken. Al kan ik dan de schroef denk ik nog niet loskrijgen.
 

Henk E

  • #5
Ja maar het is ook geen wonder dat je uit zijn plek hebt gedraaid, het is maar plastic wat zomaar breekt na verloop van een paar jaar.
Je kan proberen wat Frank zei om met 2 personen de schroef iets vaster te draaien, 1 houd de moer vast en de ander draait de schroef aan.
Lukt dan niet dan kun je de 3 witte stukje stuk knippen (die vanuit het midden naar de zijkant lopen) en dan heb je hem ook los maar dan moet je om een nieuwe gootsteen plug (Kost iets van €8 - 10 ,-)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Die moet sowieso vernieuwd worden, de schroef is afgebroken en niet meer los te krijgen.
 

Dekraan

  • #7
Hallo allemaal,

Ik heb hem nog niet vervangen, want na een tweede keer wd40 is het me gelukt hem weer vast te zetten. Toch maar even naar de bouwmarkt om een nieuwe schroef/set te halen, want hij is duidelijk aan vervanging toe.

Hartelijk bedankt allemaal! :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Die schroeven zijn volgens mij niet los te koop maar compleet met het stukje afvoer en rooster.
Neem de maat even op want er zijn verschillende maten van.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Even gekeken en ik heb er nog een liggen waar een M6 bout inzit, geen idee of dit per merk verschild?? Bout hoort van rvs of messing te zijn.
Als de moer los zit kan je beter een andere plug kopen, vast draaien wil dan niet meer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu