Nilfisk Alto hogedruk reiniger slaat niet aan

Herbiek

 • #1
Ik heb mijn hogedrukreiniger geopend omdat ik de binnenkant wilde zien.
Deze slaat namelijk slecht aan.

Als ik geluk heb dan wordt er druk opgebouwd zodra ik het pistool indruk. Maar als ik na een tijdje stop en even later weer pistool indruk dan sluit er alleen water uit met de druk uit de kraan en doet de hogedrukreiniger niks meer.

Soms als ik de knop enkele minuten lang ingedrukt houd dan word er wel ineens weer druk opgebouwd.

De binnenkant wordt ik weinig wijzer van. Elektrisch is die wel in orde omdat ik geen brandschade zie en de hogedrukreiniger (als die eenmaal druk opgebouwd heeft wel een flinke tijd blijf werken (moet ik niet tussentijds de knop op het pistool loslaten want anders is het weer over met de pret)
Wellicht dat ik ook nog de (imbus) bouten van het metalen onderstuk af moet halen voor verdere inspectie?
Op wat licht vuil na lijkt de binnenkant nog als nieuwe. Heb deze nu een jaar of 10 en een paar keer gebruikt (hooguit paar uur per jaar). Maar probleem bestaat al langer, zodat ik hem ook nog maar erg weinig gebruik, want betrouwbaarheid is niet echt lekker zo.

Wie van jullie heeft hier ervaring mee en tips voor mij?IMG_20200718_175321[1].jpg IMG_20200718_175328[1].jpg IMG_20200718_175413[1].jpg IMG_20200718_175240[1].jpg IMG_20200718_175341[1].jpg

IMG_20200718_175321[1].jpg IMG_20200718_175328[1].jpg IMG_20200718_175413[1].jpg IMG_20200718_175240[1].jpg IMG_20200718_175341[1].jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Negen van de tien keer zit er kalkaanslag op de automatische aan/uitschakelaar, dat is het blokje waar het zwarte snoertje op aangesloten is op foto 2.
  Het zwarte kastje kan open, de schakelaar eruit halen en met een goed passende ringsleutel het zeskan eruit halen, die in azijn leggen om te ontkalken en na invetten het ding weer monteren.
  Let op: absoluut geen waterpomptang o.i.d. gebruiken om de zeskant los te draaien, het kunststof is al snel niet meer los te krijgen bij gebruik van tangen, dat betekent dan een aantal nieuw onderdelen waarvan u de kosten niet wilt weten.
   

  Herbiek

  • #3
  @Jan Dank je voor je reply. Heb nu alle schroefjes los van het zwarte kastje (op 1 na, die is flink verroest)). Als ik die niet los krijg boor ik de kop van het schroefje wel uit. Omdat het kunsttof is krijg ik er wel een ander passend schroefje in. Dit zwarte kastje kan iets verdraaien ten opzichte van de zwarte zeskant. Maar als ik het laatste schroefje uit het zwarte kastje heb zou ik deze twee delen (kastje en zeskant) van elkaar moeten kunnen scheiden? Anders krijg ik er nooit een ringsleutel overheen.

  Ik heb een steek/ringsleutel 24 en de steeksteutel kant kon ik al wel proberen en die past mooi. Met de steeksleutel krijg ik echter nog geen beweging in de zeskant dus dat zal vast niet minder zwaar gaan met de ringsleutel (anders dat deze op 6 plekken de kracht zet die een steeksteutel over 2 verdeeld? Neem aan dat deze vastzit met een en ander kit/lijm in de metalen behuizing? Gewoon kwestie van doordraaien met goed gereedschap?
  IMG_20200721_155059[1].jpg
   

  Herbiek

  • #4
  Oja nog een vraag waar vet je zeskant weer mee in als je het geheel weer in elkaar zet?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Zoals ik eerder schreef, geen steeksleutel gebruiken.
  Met een ringsleutel kun je veel meer kracht zetten zonder dat de zeskant vervormd, ik heb er nog nooit een kapot gedraaid, gewoon meer kracht zetten.
  Invetten kan met siliconenvet.
   

  Herbiek

  • #6
  Ok dat snap ik, verwachte ik ook al (zoals ik schreef), maar hoe krijg ik die ringsleutel op die zeskant als die beide helften van het kastje er boven min of meer vast lijken te zitten aan die zeskant?
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  De roestige schroef uitboren, het kastje kan uit elkaar geklikt worden.
   

  Herbiek

  • #8
  Hoi Jan, sorry dat ik er nog een keer op terugkomen, de schroefjes van het zwarte kastje zijn er allemaal uit maar krijg ik niet volledig uit elkaar. Heb het idee dat beide helften ergens in het midden van de zeskant vast zitten? Kan het kastje wel draaien ten opzichte van de zeskant, maar omhoog trekken of iets dergelijks dus niet. Heb jij daar een schroevendraaier onder gezet en de helften los van elkaar omhoog gewipt? Hoe krijg je dat zwarte kastje los van die zeskant?

  IMG_20200723_195430[1].jpg IMG_20200723_195458[1].jpg
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Geen probleem.
  Ik zet er gewoon een schroevendraaier tussen de twee helften en dan voorzichtig wrikken.
   

  Herbiek

  • #10
  Ja dat heb ik ook gedaan voor de twee helften van het kastje, maar zet je ook een schroevendraaier onder het kastje zodat je deze omhoog kunt wippen van de zeskant? Als ik dat kastje niet los krijg van de zeskant kan ik de ringsleutel niet op de zeskant zetten.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #11
  De schroevendraaier tussen de zeskant en het zwarte blokje zetten en dan wringen, ik heb de verkeerde volgorde aangehaald, mijn excuus hiervoor.
  Het zwarte stukje klikt min of meer in de zwarte zeskant.
   
  • Like
  Waarderingen: Herbiek

  Herbiek

  • #12
  Ben er ff een paar dagen tussenuit geweest en vandaag weer verder gegaan met ontmanteling/reparatie. Heb nu idd de twee helften van de plastic zeskant kunnen wippen. De microswitch die daar in zit mankeert niks aan. Had dus de twee helften ook net zo goed aan elkaar kunnen laten zitten omdat ze beiden tegelijk uit de 6kant gewipt worden.

  Het losdraaien van de plastic zeskant is echter een heel ander verhaal. Die zit muurvast, lijkt wel gelijmd? Heb met een strak passende ringsleutel er over heen gezet, maar dan nog beschadigen alle 6 hoeken (nog niet overheen gedraaid). Ik krijg deze (nog) niet los. Ik neem aan dat de witte plastic stift in het midden bewogen moet kunnen worden? (deze kan ik niet op en neer duwen/trekken). Wat ik echter niet snap is dat als er iets met kalkaanslag mis is, dat dit waarschijnlijk niet op dat plastic witte onderdeel kan zijn?

  Heb je nog suggesties om die zeskant los te krijgen, zonder deze te mollen en wat zit daar onder?

  IMG_20200804_150827[1].jpg IMG_20200804_150842[1].jpg
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #13
  In zo'n geval stook ik het aluminium warm met een verfföhn, dat is het wel, een kwestie van geluk wil je hem nog los krijgen.
  Oppassen dat de plug niet te warm wordt, dan gaat hij nog meer vervormen.
  Met een slagmoersleutel of slagschroevendraaier lukt het een enkele keer ook.
   

  BigDrummer1

  • #14
  Dankjulliewel voor deze nuttige informatie tot zover. Dit is al wel een oud topic maar ik probeer het toch. Ik bezit een (oude) Nilfisk C110.2 met een gelijk probleem.

  Als ik de microswitch handmatig bedien dan schakelt de hogedrukreiniger in en uit zoals het hoort. Het probleem zal dus in de start/stopklep zitten. Ik krijg deze ook niet los en derhalve kan ik deze niet schoonmaken. Haaks op de start/stopklep zit nog een schroef (zie foto), moet deze eerst los misschien? Dit heb ik al geprobeerd, maar deze zit ook erg vast.

  WhatsApp Image 2021-01-10 at 21.21.41.jpeg
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #15
  Alleen het gedeelte met de zwarte zeskant moet eruit, in dit geval kan dat problematisch worden, u hebt nl een verkeerde sleutel of kop gebruikt.
  Alleen een goede pijpsleutel kan hier nog helpen, lukt dat ook niet dan wordt het verwarmen en hopen dat alles heel blijft.
   

  BigDrummer1

  • #16
  Jan, hartelijk dank voor je reactie. Ik had wel de goede dop gebruikt (24 mm), alleen deze zat gewoon moervast. Zelfs de slagmoersleutel hielp niet! Misschien ook niet gek gezien de leeftijd van de hogedrukreiniger.
  Uiteindelijk heb ik het hele pomphuis gedemonteerd en de onderkant in een emmer met azijn gezet. Mijn gedachte was dat de drukschakelaar wel eens vervuild kon zijn met kalk waardoor deze niet meer vrij kan bewegen. Het pomphuis heeft een nacht in het azijn gestaan. Vervolgens alles weer teruggemonteerd en het lijkt erop dat de hogedrukreiniger het weer naar behoren doet. De tijd zal moeten leren of het een toevalstreffer is of dat het echt heeft gewerkt.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #17
  Netjes gedaan.
  Na gebruik de hogedrukreiniger leeg laten lopen, de slang demonteren en de motor een paar seconden laten lopen, het pomphuis is dan beschermd tegen bevriezing en verkalking.
  Ik spuit er zelf altijd iets wd40 achteraan.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu