Nieuwe ventilator aangesloten badkamer - werkt niet

Bhilly

  • #1
Oude ventilator met timer (uitschakel vertraging) en vochtigheidsmeting was kapot. Deze was aangesloten op N ( blauw) en L ( bruin) via badkamer lamp. De zwarte kwam via ander stopcontact en zelfs andere groep. Hoewel niet wenselijk en zelfs gevaarlijk eerst de nieuwe ventilator aangesloten. Werkt niet! Hoe kan dat? Op zwart staat constant spanning.
Het liefst trek ik een schakel draad via de lichtknop van de badkamer. Waar sluit ik die dan op aan bij die schakelaar?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Zit dit achter een aardlekschakelaar?
Deze behoort uit te schakelen als je zwart en blauw van een andere groep gebruikt.

Waar komt die zwarte draad vandaan? Dit zou een schakeldraad moeten zijn die enkel spanning voert wanneer de betreffende schakelaar aan staat.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Zwart komt van een andere groep. Hopelijk niet een andere fase? Dan heb je 400 volt staan op de ventilator. Mogelijk is hij al opgeblazen?
 

Bhilly

  • #4
Zwart komt van een ander stopcontact en geeft constant spanning. Die zit nu op de timer-aansluiting en dat werkt niet. Licht uit dan ook de ventilator uit en omgekeerd. De vorige ventilator werkte wel met deze drie draden.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dan heeft die niet continu spanning of de ventilator is kapot. Dat laatste zou heel goed kunnen zoals Krunnie al aangaf.

En een zwarte draad hoort niet continu spanning te voeren.

Laat hier z.s.m. een electricien naar kijken. Je bent nu aan het knoeien met elektra in de badkamer en dat is juist bij uitstek de ruimte waar je zeer voorzichtig moet zijn met elektra! Denk aan jouw veiligheid en haal er iemand bij die goed thuis is in elektra.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962, XanderH en Krunnie

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Bhilly schreef:
Het liefst trek ik een schakel draad via de lichtknop van de badkamer. Waar sluit ik die dan op aan bij die schakelaar?
De schakeldraad heb je toch juist al??? Je mist een constante voeding, die nu van een willekeurig stopcontact af blijkt te komen...

Die zul je dus moeten aanleggen vanaf de groep van de badkamerverlichting. Waarschijnlijk hoeft die niet van de schakelaar te komen, maar kun je deze uit de centraaldoos halen, daar waar nu ook de nul en de schakeldraad worden afgetakt.

Heb je misschien foto's van de aansluiting nu en hoe dit is aangesloten bij de lamp?

Qua werking... denk ik dat je nu zwart en bruin verkeerdom hebt aangesloten. Deze omwisselen laat de nalooptimer misschien wel goed werken. Neemt natuurlijk niet weg dat er verder weinig deugt van deze installatiewijze.

Hoe is al deze bedrading (vanaf de lamp en daarnaast "zwart van het stopcontact") precies aangelegd? Draad hoort natuurlijk in installatiebuis. In mijn hoofd staat er nu losse installatiedraad door je badkamer gespannen, dat is levensgevaarlijk.

Vonken_trekker schreef:
Zit dit achter een aardlekschakelaar?
Deze behoort uit te schakelen als je zwart en blauw van een andere groep gebruikt.
Tenzij het 2 verschillende groepen achter diezelfde aardlekschakelaar zijn. Dat werkt wel. Mag natuurlijk nog steeds absoluut niet...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Hoe je het ook wendt of keert, geknutsel met elektra in de badkamer lijkt me geen goed plan. Ik vind dat TS er beter iemand bij kan halen die beter thuis is in elektra.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik ben bang dat @XanderH het goed in heeft geschat, dat de ventilator gewoon op een houtje touwtje methode is aangesloten.
Enkele foto's kunnen al meer informatie verschaffen.
 

Bhilly

  • #9
Allemaal dank voor de reacties. Ik weet nu zeker dat het niet klopt. Daar ga ik werk van maken!
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Krunnie

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #10
Goed gezien, de badkamer is de laatste ruimte waar je ongelukken met elektriciteit wilt hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu