Nieuwe Remeha Avanta op propaan blijft in E4 schieten

Thorvald

  • #1
Beste raadgevers,

wij hebben een 2e hands chalet gekocht en geplaatst op een chaletpark in Poppel België. Aangezien er geen kachel inzat en de waterleiding lekte alles eruit gehaald.
Een avanta 35 gekocht met 6 radiatoren en alles gaan aansluiten. Ik heb de installatie handleiding gebruikt en ook al veelvuldig nagelezen om te kijken waar de fout zit.
Nu ben ik op het punt dat ik niet weet waar te zoeken.

probleem. Kachel blijft in e4 schieten na elke reset.

ik zal het proces beschrijven.
Kachel aangesloten. Gaskraan open. Gas 30 sec ontlucht op gasblok linksonder. gasdruk is 37mbar op flesadapter. Gastoevoer aangepast voor propaan. Stelknop compleet dicht en 3,5-4 slagen terug.

CV water gevuld en alle radiatoren ontlucht. Gecontroleerd op lekkages. Systeem blijft al 48 uur op dezelfde druk. 2 bar.

elektriciteit aangesloten. Kachel begint ontluchtings proces. Heb hem aantal x nog horen ontluchten. Ik zie in sifon dat kachel ontbrand. (Kleine waterbeweging) voel dat cv uitgang warm begint te worden. Ontluchtingsproces goed afgerond.
Kachel settings veranderd tbv ventilator via p17 tot p20 en bevestigd. Na paar minuten testen we de warmwater kraan en deze werd warm en eigenlijk direct koud. Cv uitgang stopte ook. En melding e4 kwam tevoorschijn. Sindsdien niet meer weggeweest.

melding opgezocht en gaan controleren. De kachel vonkt 5x en gaat daarna in e4. Ontvlamt niet.

sifon even losgekoppeld, dan ruik ik gas in het opstartproces. Dus ga ervan uit dat hij genoeg gas krijgt.

nog meerdere malen ontlucht.

nieuwe gasfles gekocht voor genoeg druk

de gastoevoer van 3 slagen tot 6 slagen terug op meerdere posities getest.

aarde getest. (Heb een truck met zonnepanelen) geen echte aarde. Toen vonkte hij 1x kort daarna niet meer. Elektriciteit weer aangesloten op chalet. Weer nette vonken, ongeveer 1 hele seconde. Maar geen ontbranding.

elektriciteit gemeten. 226 volt.


sindsdien schiet hij dus elke x vanuit opstartproces direct in e4. Ik heb ook geen kans om in het menu te komen om bijv de ventilator instellingen weer terug te zetten.

nu dus jullie om raad gevraagd, de volgende stap is een installateur te vragen mijn aansluiting te controleren en het probleem te laten oplossen.

alvast bij voorbaat dank voor jullie hulp en adviezen...

met vriendelijke groet,

Thorvald
A51B9E77-793F-447F-97D0-8EF3C0B6CCF6.jpeg
E95CEAFC-A3F4-4104-A999-B7125C91C9E2.jpeg BD1B4F54-F000-4330-A40A-D3377A82C42E.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Onderhoudtje

  • #2
Een remeha avanta is vanaf de fabriek niet meteen klaar om op propaan te branden.

Een ketel op propaan moet helemaal anders afgesteld worden. De calorischewaarde is heel anders dan op aardgas.

Dit kunt u niet zelf doen en mag u zelf ook niet doen i.v.m garantie. Een ook aangezien u niet een rookgasmeter heeft, voor het afstellen en controleren.
 
  • Like
Waarderingen: Thorvald

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Electra: is gezorgd dat het voedingsnet aan aarde ligt, dus één kant van het stopcontact is hooguit een paar volt ten opzichte van aarde, de andere kant zo'n 230V ten opzichte van aarde? Goede omvormer die sinusvormige spanning geeft? (werken dimmers enz wel goed?)
Gastechnisch: ik lees nergens dat gas/lucht verhouding is gecontroleerd. Dit is wel nodig, en in België misschien wel wettelijk verplicht. Onderhoudje was me in deze voor...
 
  • Like
Waarderingen: Thorvald

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
Als u al aan de gasinstelling van het gasblok heb lopen draaien dan stop maar en bel een vakman om dit toestel fatsoenlijk af te stellen op co2 en co, tevens kan deze dan direct nazien of alles conform voorschriften is aangesloten en gebeugeld.
Kwa elektra heeft het toestel een goede aarding nodig en een stabiel net
 
  • Like
Waarderingen: Thorvald

Thorvald

  • #5
Dank je wel voor de snelle reactie. Uiteraard laat ik een erkend installateur komen om de kachel te controleren. Maar wil hem graag aan de praat krijgen...

@onderhoudje op blz 45 staat wat je moet doen voor de afstelling op propaan. Zie foto. Dit is gebeurd. De ventilator afstelling p17 tm p19 moet veranderd worden en de stelknop A. Lees dat ik heb gespeeld met meerdere variaties binnen het bereik. De kachel komt niet aan ontbranding toe na die eerste 30 sec. Dus een rookgasmeting kan ook niet aangezien er geen ontbranding komt. Of mis ik wat?
Ps kunt u mij vertellen waarvoor de knop onder a dient op de foto. C is voor ontluchting. Maar onder a laat in ieder geval geen gas ontsnappen wanneer ik deze een stukje open draai. Heb ook de bovenste uitvoer (wartel 30) losgedraaid om te kijken of daar gas uitkomt... ik ruik dan niks...
@avandijk. De Electra is goed. 227v, 1 kant stopcontact 227, andere kant 0 volt. Wij zitten aangesloten op camping netwerk met 20a zekering. Binnen in het chalet hebben wij twee groepen elk 16a afgezekerd en gecontroleerd door technische dienst van de camping. Er worden geen omvormers gebruikt.

image.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
U hebt gedraaid aan het gasblok u weet dus nooit hoeveel gas het tosstel krijgt en hoe die brand zonder de juiste meetapparatuur stop dus met proberen en BEL een VAKMAN zometeen ontsteekt het wel een x en dan heb je als je pech hebt boem
 

Thorvald

  • #7
@Marcn.88 aan het gasafstelling hebt lopen draaien doe ik gestructureerd volgens instelling van remeha. Het vaste punt van knop a is dicht. Dan 3,5 tot 4 slagen tegen de klok in.

en ja. Uiteraard wordt er morgen iemand gebeld die onze kachel mag komen controleren. Ik hoop alleen dat ik zelf met jullie hulp die e4 melding eruit krijg.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
U kunt dit niet afstellen zonder MEET APPARATUUR en vanuit een boekje .
Ik geef hier verder geen reactie meer op.
 
  • Like
Waarderingen: Thorvald

Thorvald

  • #9
Akkoord. Ik snap het. Oprechte dank voor uw bijdrage.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
De basis instelling op het gasblok is een beginpunt, direct daarna stel je hem helemaal af op O2, dit is zonder metingen niet te doen.
Ook dat staat in de manual.

Wel vonken en niet starten duid op een probleem met het gas/lucht mengsel, Remeha heeft de laatste tijd veel defecte gasblokken.
 
  • Like
Waarderingen: Thorvald

Onderhoudtje

  • #11
Het lijkt kort door de bocht, maar het is ook voor uw eigen welzijn.

Een verkeerd afgesteld ketel kan gevaarlijk zijn en de ketel beschadigen. Als de gas/luchtverhouding verkeerd is afgesteld dan heeft dit een grote kans op het produceren van een hoge concentratie van koolmonoxide.(hoger dan 7000 ppm)

Verder wil ik wel zeggen dat de installatie er op de foto's goed uit ziet.
 
  • Like
Waarderingen: Thorvald

Thorvald

  • #12
@theheadhunther @onderhoudje

zeker snap ik jullie reactie en ben het er roerend mee eens. En aangezien ik geen meter heb kan ik dit niet controleren en zal er een installateur moeten komen. Check ✅

ik snap dat dit voor ons welzijn is. Het gaat ook niet om geld, maar wil het zelf graag begrijpen. Heb ik zaken over het hoofd gezien waar ik wel invloed op heb? Aansluitingen. Is de sifon wel of niet genoeg gevuld. Kan ik nagaan of er überhaupt gas door de gasklok heen komt? Heb ik lang genoeg ontlucht? Etc.

maar de e4 melding zorgt dat er niks gebeurd toch? Hij zit in e4 vast. En elke reset schiet hij er na ontluchtingsproces en 5 vonk pogingen weer opnieuw in.

ik heb twee installateurs gevonden hier in weelde en Ravels. Ik ga ze morgenvroeg direct bellen en dan hoop ik dat ze tijd hebben.
 

Onderhoudtje

  • #13
Het probleem is waarschijnlijk dat de ketel te veel of te weinig gas krijgt en hierdoor niet kan ontsteken.
 
  • Like
Waarderingen: Thorvald

KlusserHein

  • #14
Vergeet je de afvoer van je syfon van de ketel niet? Of zie ik iets over het hoofd?
En niet vervelend bedoeld ofzo maar volgens mij zit je gaskraan op de kop.
Heeft trouwens geen invloed op de werking.
 
  • Like
Waarderingen: Thorvald

Lammy1

  • #15
Een NL-ketel mag niet in BE geplaatst worden ( ook niet op propaan ! ) als deze niet gekeurd is voor de BE-markt ( info op type-plaatje ) terug te vinden !
Elke ketel in BE moet bij opstart verplicht gekeurd worden door erkende G1-technieker die keuringsattest en verbrandingsattest uitschrijft . Ombouwen naar andere gassoort mag enkel gebeuren door fabrikant …

1tip … koop u een BE-gekeurde ketel en volg de regels aub !
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #16
En de meeste BE installateurs zullen gelijk omdraaien als zij NL ipv BE op het typeplaatje aantreffen.
 
  • Like
Waarderingen: Lammy1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu