Nieuwe draagmuur op vochtige fundering.

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

In mijn woning uit 1910 stond over de gehele lengte van het huis een draagmuur welke steun bood aan de bovenliggende balkenvloer.
Deze muur is dusdanig vergaan dat ik besloten heb deze te verwijderen en er een nieuwe voor terug te plaatsen. De gehele verdieping is er ook uit, dus geen instortingsgevaar meer :D

Afijn...nu ik de muur tot op de fundering (gemetselde) heb afgebroken valt me op dat deze redelijk vochtig is. Hoe kan ik dit vocht het beste weren alvorens mijn nieuwe muur te gaan metselen?
 
Stort er eerst een betonbalk op van 30*30 cm of zo
met een paar staven wapening (3 rond 10 o/b + bgls. rond 6-250)
dit is een mooie dichte laag.
En zorgt tevens voor een goede spreiding van de belasting mocht er een slecht stuk in je fundering zitten
 
Gewoon dpc folie over de hele muur leggen en daar weer de wand erop metselen. De dpc is dan de waterdichte sperlaag.

Gewoon beton is niet waterdicht.
 
Rechtstreeks metselen op die dpc folie? Dan hecht die muur dus niet met de fundering. Is dat geen probleem mbt de stabiliteit?
Of is verbinding met de fundering sowieso geen optie ivm het verschil in werking van de materialen (baksteen, Ytong). Ik heb wel eens vernomen dat daarom altijd met vloerprofielen gewerkt wordt?

Het wordt een draagmuur van 15cm Ytong blokken, dus heel erg zwaar wordt de fundering ook weer niet belast. Ik denk dat die zwaarder belast wordt met 30x30 beton over 10m dan dat muurtje van Ytong blokken.
Maar wellicht is het noodzakelijk de oude fundering een stuk te verwijderen en nieuwe terug te storten. Ik kijk even naar de opties.

Ik denk dat het sowieso noodzakelijk is een laag(je) beton te sorten op de fundering ivm de 'niet vlakke' ondergrond waarom de Ytong blokken komen.
 
Als er voorheen geen scheuren in de wand zaten zullen die er nu ook niet inkomen. Dat er geen hechting met het fundament is, is geen probleem want dat is juist de bedoeling ervan. Wel hechting is ook optrekkend vocht namelijk.

De 1e laag Ytong moet je sowieso metselen met specie als een kimlaag als je de rest van de wand wil lijmen, dus is beton ook niet nodig lijkt me.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan