Nieuw vloerluik/kruipluik

Dekraan

  • #1
Hallo allemaal,

ons kruipluik is aan vervanging toe, en als ik daar online naar zoek, heb ik het idee dat die van ons wat afwijkend is qua afmetingen.

Het totale luik niet, dat is grofweg 60 bij 100 cm, daar kan ik platen voor vinden van 595mm bij 995mm. Alleen is de daadwerkelijke doorgang naar de kruipruimte weer een stuk kleiner, en iets uit het midden geplaatst:

PXL_20210501_080805793.jpg


Ik zie online veel kruipluiken met een piepschuimen onderkant, en die zijn (vooralsnog) niet in mijn maatvoering te vinden.

Nu ligt er gewoon 1 grote plank overheen.

Is dat zoals het hier hoort, of kan ik eerst een kleiner geïsoleerd kruipluik in het kleine gat te plaatsen, en vervolgens een 'gewone' plank hier overheen gebruiken?

Hoe zouden jullie dit aanpakken?
 

RF123

  • #2
Je zou de matomranding goed schoon kunnen maken, een standaard kruipluik bestellen (inderdaad de welbekende met tempex er aan vast) en vervolgens het tempex bijsnijden zodat deze in het gat valt.

zo heb je evengoed je tochtdichting rondom, en valt het gat grotendeels dicht met de tempex
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Dekraan

  • #3
Hoi @RF123,

Ik wist niet dat je het tempex eenvoudig zou kunnen bijsnijden. Geen idee hoe dat precies bevestigd zit, maar als dat inderdaad kan, is dat wellicht de makkelijkste oplossing! Dank je!

En die matomranding moet inderdaad nog een stuk schoner worden gemaakt ja. Is dat een kwestie van de beitel gebruiken, of heb je daar een handigere truc voor?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Je kunt ook gewoon op de nieuwe plaat een stuk tempex lijmen ter plaatse van het oude kruipluik.
Dan hoef je geen duur origineel kruipluik te kopen.
 

Dekraan

  • #5
@Peter, dat is misschien nog wel makkelijker inderdaad!

Is het qua afdichting beter of misschien makkelijker om eerst een plank met tempex neer te leggen in de eerste matomranding, en hierop een tweede plank, of haalt dat verder weinig uit?

Wat ik me nu kan voorstellen is het wat makkelijker om zo'n kleinere plaat eruit te halen, mocht je in de kruipruimte willen komen, zonder dat je daarmee het piepschuim beschadigt. Maar wellicht is dat overdreven.

Qua tempex zie ik trouwens meestal 90mm gebruikt worden. Zal dat afdoende zijn?
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je kan ook een onderzoeken of je de plaat tempex van 90 of dikker in het gat kan klemmen denk aan conisch en een losse houtenplaat in het metalenframe. Een goede lucht of tocht afdichting in of op het frame is zeker zo belangrijk.
De plaat even goed rondom in de lak zetten.
 

Dekraan

  • #7
@Wgb, @Peter, @RF123 en anderen: als ik kijk naar op maat gemaakte platen betonplex, met verzonken ringen, afdichtingsband etc dan zijn die in de maat 595x995. Mijn afmetingen, die ik nu krijg, zijn eerder 600x1003. Is die paar millimeter een probleem aan alle kanten van het luik?
 

RF123

  • #8
lijkt me niet, zolang de tochtdichting maar netjes en vlak op de matomranding valt. die paar mm speling gaat je helpen het luik makkelijker uit de omranding te krijgen.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Ik denk dat het straks klem gaat zitten.
Luik kan beter een halve mm rondom te klein zijn, dan te groot.
 

ABCDE

  • #10
90mm EPS is ca. Rd 2,5, gelijk aan wat (de meeste) huizen van 1992 tm 2012 hebben voor de gehele begane grond vloer. Aansluiten van het band is ook belangrijk.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Dekraan
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu