Nieuw tapijt over oud ondertapijt

ErikS

  • #1
Hallo,

Ik wil tapijt in mijn woonkamer vervangen, omdat het op sommige plekken is versleten en het stinkt van de rooklucht die ik er niet uitkrijg (de vorige bewoner van wie ik het heb overgenomen rookte als een ketter). Het bestaande tapijt is een jaar of 6 oud en is gelegd op ondertapijt met latjes langs de muren.

Om geld en tijd te besparen heb ik het idee om nieuw tapijt op het bestaande ondertapijt te leggen. Hierbij vraag ik me echter af:
- Zijn de latjes met opstaande spijkertjes geschikt voor alle action-backing rug tapijten?
  Of kan het zijn dat als ik een dunner tapijt koop, de spijkers er doorheen steken?
- Het blijkt dat de "meubel-putten" , dus verzakkingen in het tapijt waar lang zware
  meubels hebben gestaan, ook in het ondertapijt een putje hebben veroorzaakt.
  Kan dit kwaad?
- Kan de rooklucht die in het boven-tapijt zit, toch ook in het ondertapijt zijn getrokken?

Kortom: kan ik het ondertapijt laten liggen of kan ik het toch beter weggooien?

Nog wat specificaties over het ondertapijt: ik weet niet hoe het soort ondertapijt heet, maar het is een rood gekleurd schuimrubber met profiel dat tegen het beton aan ligt, en aan de bovenkant is het een soort bruin materiaal met op gelijkmatige afstand touwtjes erin.

Groetjes,
Erik
 

Dingena

  • #2
Ik heb het idee dat je rubber ondertapijt bedoelt. Vilt ondertapijt is makkelijk te herkennen en daarvoor geldt gelijk vervangen.

Rooklucht trekt overal in, mensen die zelf roken ruiken dit niet. Maar als je niet rookt stoort het verschrikkelijk. Deze lucht zal zeker ook in het OT getrokken zijn.

Ik kan vanuit hieruit niet de kwaliteit bepalen, er zijn namelijk veel verschillende soorten rubber OT. Met de beste kwaliteit kan je ervan uit gaan dat het 15 - 20 jaar meegaat. Maar om risico's te voorkomen van en de stank en het risico dat er een goedkope soort gebruikt is welke niet terugveert kan je het beter vervangen. Goed OT kost gemiddeld zo'n EUR 9.95 per meter en is er op 1.37 breed.

Wat betreft de latten, als ze nog heel zijn na het verwijderen kun je ze her gebruiken, merk je vanzelf of er uitgedroogte latten tussen zitten, ligt eraan of het lijm of spijkerlatten zijn. Lijmlatten zitten gelijmd op de vloer en spijkerlatten gespijkerd, echter beide hebben ze spijkers aan de bovenkant. Mijn ervaring is dat er soms 1 of 2 vervangen moet worden.

Als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel!

Groeten Dingena
 

Dingena

  • #3
O, ik vergeet te beantwoorden op je vraag over het soort nieuw te kiezen tapijt: Alle tapijt soorten met action- backing ruggen worden zonder problemen met latten gelegd.

Echter ook hier zit verschil in kwaliteit. Ligt aan in watvoor winkel je welke kwaliteit je haalt. Leg dit voor aan de verkoper in de winkel waar je het tapijt koopt.

Succes!
 

ErikS

  • #4
Hoi,
Bedankt voor de snelle reactie&advies! Je geeft een duidelijk advies om het te vervangen. Echter, aangezien ik verwacht hier maar 4 jaar te wonen, wil ik niet al te veel uitgeven aan nieuwe vloerbedekking, daarom denk ik aan een niet al te duur tapijt. Nieuw ondertapijt geeft dan relatief veel extra kosten, vandaar dat ik het het liefst had laten liggen.

Met betrekking tot de kwaliteit: misschien kan iemand aan de hand van onderstaande foto's van een stukje van het huidige ondertapijt, iets meer zeggen over het type ondertapijt, en de kwaliteit daarvan?
De bovenkant:

de onderkant:

(NB: het wit op de foto is gewoon de ondergrond (keuken-aanrecht) waarop ik het stukje ondertapijt heb gelegd voor de foto.)

Met betrekking tot de geur: ik ruik in het ondertapijt geen rooklucht, maar het heeft wel een sterke geur die ik niet goed kan omschrijven (hoor dit bij dit type tapijt?).

Groet,
Erik
 

Dingena

  • #5
Ik herken het, bedankt voor de foto's.
Het is inderdaad een rubber ondertapijt, deze zal als er zware meubels op hebben gestaan niet meer terugveren.
Leg je er dus een nieuw tapijt overheen en zeker als dit een dunne of goedkope kwaliteit betreft, begrijpelijk ivm de tijd die je er wil wonen, dan zou het kunnen dat het tapijt inzakt op de punten waar het OT ingedeukt is.

Aantal dingen die je kan doen:

1. Het is niet nodig om ondertapijt onder je tapijt te leggen, zeker gezien de tijdsduur
    die je er wil wonen. Dus leg het tapijt rechtstreeks op de vloer.
2. Laat het liggen met het risico dat het toch stinkt. (Ik kan vanuit hieruit niet
    beoordelen in hoeverre het OT stinkt.)
3. Je kan ook kiezen voor Vilt ondertapijt, EUR 5.95 per meter op 2 breed,
    stukken goedkoper en toch het comfort van ondertapijt.

Succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu