Niet dragende muur breken

Aheinkens

  • #1
Hallo,

Ik zou graag een muur van 2,5x3 in mijn uitbouw eruit willen breken. Ik weet bijna zeker dat het geen draagmuur is. De echte dragende muren zijn makkelijk te herkennen in dit huis uit 1915: ze staan in de lengterichting van het huis en zijn twee keer zo dik als de andere muren.

Moet ik kijken of er bij de bovenburen ook een muur op dezelfde plek in de uitbouw staat? Het is een uitbouw van drie verdiepingen, als iedereen op dezelfde plek een enkelsteens muur heeft lijkt het me niet mogelijk, vanwege het gewicht.

Alvast bedankt,
Ard
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Haal er een vakman bij (architect/constructeur, op zijn minst een aannemer) die een en ander ter plekke beoordeelt, want zoiets is nooit via een forum te bepalen.

Indien je de muur weghaalt in de veronderstelling dat het een niet-dragende muur was, en er gebeuren daarna ongelukken doordat je het verkeerd had, ben je geheel aansprakelijk, met grote kans dat je verzekering de schade niet betaalt...
 

BeeTeeWee

  • #3
Kijk maar uit: ons huis stamt uit 1890 en sommige halfsteens muren zijn wel degelijk dragend! De steens gemetselde buitenmuren staan namelijk veel te ver uit elkaar om met een balk uit 1 stuk te kunnen overbruggen. Sommige enkelsteens muren dragen daarom de balken die aan weerszijden vanuit de buitenmuur komen.

Als je overigens op de eerste verdieping de vloerplanken kunt bekijken, liggen die zeer waarschijnlijk haaks op de balklaag. Een muur die evenwijdig aan de balken loopt kan inderdaad meestal weg. Maar neem asjeblieft het al eerder gegeven advies ter harte: schakel gewoon een bouwkundige in als je niet 200% zeker van je zaak bent!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Als je overigens op de eerste verdieping de vloerplanken kunt bekijken, liggen die zeer waarschijnlijk haaks op de balklaag.
Ik heb nog geen vloerplanken gezien die niet haaks op de balklaag zitten :wink:
 

BeeTeeWee

  • #5
@Jan: dat zijn dan inderdaad heeeele brede planken :lol:

Ach, als je een paar keer een oud huis hebt verbouwd, verbaast niets je meer en kun je werkelijk bijna niets uitsluiten. Voor hetzelfde geld zit er, haaks op de draagbalken, nog plaatmateriaal onder en ziet de TS een afwerkvloer aan voor de ruwe verdiepingsvloer. Dan wil ik een instortende etage niet op m'n geweten hebben :? Toch?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu