Nefit Ecomline Classic HR, onverklaarbare lekkage

Beem01

  • #1
Beste forumleden,
De afgelopen weken zijn er tientallen liters water uit de cv-installatie weggelekt. 2 ingehuurde cv monteurs kunnen dit niet verklaren. Ik hoop dat iemand op het forum een mogelijke verklaring heeft.

Twee weken geleden, op een donderdag, constateerde ik dat de druk in de installatie naar 0 BAR was gezakt. Ik heb bijgevuld tot 2 BAR en ontlucht. De volgende ochtend de druk weer 0 Bar en storing code 2 (doorstroming). Weer bijgevuld etc.. Dit proces heeft zich 5 x herhaald tot ik maandag een monteur(vaste onderhoudsdienst) kon bellen. Deze heeft de ketel nagekeken en vastgesteld dat de ketel goed functioneert en nergens lekt. De lekkage moet elders in de installatie zitten. Omdat m.u.v. de badkamer alle radiatoren en leidingen (jaren 70, geen kelder/kruipruimte)) in het zicht zitten, en nergens lekkage zichtbaar is, moet de lekkage wel in de vloerverwarming van de badkamer zitten. De monteur heeft de installatie bijgevuld, en adviseerde om de aan- en afvoerleiding van de badkamer af te doppen en zo vast te kunnen stellen of de installatie op druk blijft en de lekkage in de badkamer zit. Hierop heb ik een afspraak met een installateur gemaakt om de leidingen af te doppen. In de week tussen de 1e en de 2e monteur is de installatie echter keurig op druk gebleven.
De 2e monteur is gisteren geweest, heeft leidingen niet afgedopt omdat dit alleen zin heeft als er drukverlies is. Hij heeft de ketel nogmaals nagekeken, en nergens lekkage geconstateerd. Volgens hem had lekkage in de ketel van zeker 30 liter (5x bijvullen) zichtbaar moeten zijn, dit kan niet zo maar in het riool verdwijnen.(drukvat en overdrukventiel zijn enkele maanden geleden vernieuwd) De monteur kan geen verklaringen bedenken voor het 'spontaan stoppen' van de lekkage.

Als leek lijkt me dat er 2 mogelijkheden zijn:
1) de ketel heeft gelekt;
2) de vloerverwarming heeft gelekt.(Kunststof leidingen met perskoppelingen).

Ik wil graag voorkomen dat het hele circus van de winter weer begint en we in de kou de boel moeten openhakken.

Heeft iemand hier ideeën/verklaringen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Expansie vat controleren, een nieuw vat al kapot zijn.
Voor de vloerverwarming een bedrijf in lek detectie bellen.
 

Beem01

  • #3
@Rola, dan voor je reactie. T.a.v. de 2 punten die je noemt ben ik niet duidelijk/volledig geweest.
1) Een kapot drukvat kan tot drukverlies leiden als de druk te hoog oploopt en water wordt geloosd via het overdrukventiel. In dit geval is het drukvat door 2 monteurs gecontroleerd. Tevens is het drukventiel niet aangesloten op een afvoer, zodat het het water gewoon op de vloer loost en door het plafond van de ondergelegen hal lekt. Zo kwam ik er een paar maanden geleden achter dat het drukvat stuk was.
2) Lek detectie inschakelen was de bedoeling. Eerst uitsluiten dat de ketel lekt, vervolgens vaststellen al dan niet lekkage vloerverwarming en dan evt. lek detectie. Omdat de installatie 'spontaan' gestopt is met lekken, heeft lek detectie volgens de monteur geen zin.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
En de drukmeter werkt wel goed?
 

Beem01

  • #5
@Ingmar89, dank voor het meedenken. Ik heb geen apparatuur om de drukmeter te testen, maar deze lijkt te werken. Als de druk was terug gezakt naar (bijna) 0, hoorde je geborrel in de leidingen en ging ketel in storing (code 2). Dus de 0 BAR op de meter lijkt te kloppen. Tijdens het bijvullen liep de meter langzaam op tot ik stopte bij 2 BAR om binnen een dag weer te dalen naar 0 en de storing code 2.
 

Marcn88

  • #6
Ketel en of onstalkatie afpersenmet een perspomp 8 bar erop en dan moet je de druk zo terug zien lopen, succes gegarandeerd
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Het verhaal klinkt alsof er een flinke luchtbel in de installatie heeft gezeten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu