Natuurstenen muur (met leem) en isolatie

Arjena

  • #1
Wij hebben een klushuis in Duitsland waarvan de fundering uit 1840 is, maar in de loop der tijd zo vaak verbouwd is dat er bovengronds nog maar weinig origineels terug te vinden is.
Eén van die (min of meer) originele elementen is een 50cm. dikke muur van natuursteen die nog met leem gemetseld is. De binnenkant van deze muur is een wand in de woonkamer, aan de andere kant van deze muur is een grote schuur waarvan het dak twee meter hoger zit dan het plafond van de woonkamer.
We hebben het (gips en cement) stukwerk van de muur afgebikt en willen dat graag zo houden.
Alle andere muren (grotendeels bims, een zeer populair bouwmateriaal in de Eifel) worden aan de binnenkant van isolatie voorzien doormiddel van PIR-platen en een voorzetwand van gasbetonblokken. Maar aangezien we de natuurstenen muur graag in het zicht houden willen we die aan de buitenkant isoleren. Minder effectief natuurlijk, maar het oog wil ook wat.
Nu (eindelijk) mijn vraag. Ik heb altijd begrepen dat het voor de vochthuishouding in een met leem gemetselde muur belangrijk is om 'm niet af te sluiten. Dus dat cement/gips stuc wat er op zat was ook eigenlijk al niet goed. Aangezien dat er inmiddels 75 jaar op gezeten heeft en het huis nog steeds staat zal dat niet heel veel kwaad gedaan hebben.
Maar als ik de buitenkant van de muur met PIR-platen ga bekleden ga ik 'm nu dus aan die kant afsluiten. Aangezien dat in de schuur is waar het dus niet waait zal volledig wind- en waterdicht isoleren hier niet hoeven (in tegenstelling tot de voorzetisolatie bij de andere wanden). Kieren waar vocht doorheen kan zijn geen probleem en misschien zelfs wenselijk. Of zie ik dat helemaal verkeerd? En kan ik de PIR-platen rechtstreeks op de muur monteren of is het beter een kleine spouw te laten tussen de muur en de isolatie?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Arjena schreef:
Alle andere muren (grotendeels bims, een zeer populair bouwmateriaal in de Eifel) worden aan de binnenkant van isolatie voorzien doormiddel van PIR-platen en een voorzetwand van gasbetonblokken. Maar aangezien we de natuurstenen muur graag in het zicht houden willen we die aan de buitenkant isoleren.
Hoe zit je dan met koudebruggen? Volgens mij gaat dit namelijk niet goed...
 

Arjena

  • #3
Koudebruggen zijn inderdaad niet te voorkomen. Maar we gaan de hele muur aan de schuurkant isoleren. Dat betekent dat op de eerste verdieping het onderste deel van de muur (bijna twee meter op het hoogste punt en ruim een meter aan de lage kant van de schuur) zowel van binnen als van buiten geïsoleerd wordt. De hele muur zal dan opwarmen en boven het dak van de schuur z'n warmte gaan afgeven. Maar dat is minder erg dan het lijkt, op de eerste verdieping is de muur geen 50cm. natuursteen meer maar 25cm bims, wat natuurlijk niet per sé een heel goed isolatiemateriaal is, maar wel veel beter dan natuursteen.
En nee, dat is niet zo goed als alles buitenom danwel van binnenuit te isoleren, maar dat is even niet anders.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu