Naaldhout kleurloos beitsen

Penzel

  • #1
Goedenavond klussers! Mijn eerste berichtje, maar ik ben dit forum al vaak tegengekomen in zoekopdrachten. Dank voor al jullie adviezen!

Nu heb ik zelf iets waar ik niet uit kom. Mijn vriendin wil heel graag zo'n lamp gemaakt van een stuk boom. Nu hebben we een wat ouder stuk naaldhout (geen idee welk?) gekregen om dit te gaan maken. Een stukje heb ik grof wat geschuurd en het resultaat bevalt haar wel. Voor de afwerking zoek ik nu een passende beits. Ik heb transparante beits gebruikt (terpentine-basis), maar dat verandert de kleur aanzienlijk! Het verliest wat van het wittige en wordt wat geler en (het grotere probleem) groener. Bijgevoegd een foto van het resultaat van één laag transparante beits (boven) vergeleken met het gewone ruwe hout.



Concreet heb ik feitelijk 2 vragen:
1. Welke beits zou ik moeten gebruiken om de kleur zo origineel mogelijk te houden?
2. Is het mogelijk het hout onbehandeld te laten? Het is voor binnengebruik, dus het ondervindt geen weersinvloeden. De kleur gaat waarschijnlijk ook veranderen, maar welke kant op?

Een paar bouwmarkten konden me tot nu toe weinig zinnig advies geven, dus ik hoop op jullie gecombineerde expertise. Dank!
 

De Bob

  • #2
Voor binnengebruik kan u het laten zoals het is, er gebeurd verder niets mee, en u behoud de gewenste uitstraling.

Met elke beits/lak enz. Zal de kleur licht veranderen.

Wilt u het toch conserveren, dan kan u een verdunde matte blanke lak proberen, maar de witte kleur zal enigsinds aangetast worden.

Naaldhout kan u wel kleurloos laten impregneren, dat dringt dan volledig in het hout, maar dat is hoofdzakelijk voor buiten gebruik.
 

Penzel

  • #3
Dank voor uw reactie! Ik denk dat ik 'm dan onbehandeld laat. Mocht de kleur later behoorlijk veranderen door licht/zuurstof (?), dan kan ik 'm altijd nog een keer opschuren en laten behandelen.

Verdere suggesties zijn natuurlijk altijd nog welkom!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Kleurloze was is een optie.
 

Penzel

  • #5
Dank! Daar had ik nog niet aan gedacht. Ik heb wel al druivenpitolie geprobeerd, maar het effect was hetzelfde als bij de transparante beits: het krijgt een beetje een 'vuil' uiterlijk.

Ik zal eens proberen wat was doet (gelukkig heb ik ook reststukjes).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu