Na 15 jaar ineens verkeerd aangesloten lichtschakelaars?

Hans l

  • #1
Ik heb het bekende probleem met de drie doorgeschakelde lichtschakelaars, die alleen goed werken in een bepaalde volgorde van gebruik. Dus bijvoorbeeld nr 3 werkt niet als juist nr 1 is gebruikt, of andersom. Ik heb de verschillende discussies gelezen en weet dat dit door een verkeerde aansluiting komt.

Alleen: er is al vijftien jaar niets aan het systeem veranderd!!
Tot gisteren was het prima. Het kan niet ineens verkeerd aangesloten zijn. Wat kan er gebeurd zijn en waar kan ik gaan zoeken? 15 jaar geleden heb ik me er even voor verdiept in wissel en kruisschakelaars maar nu weet ik niets meer over de aansluitingen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik denk dat er gewoon 1 defect is.
 

Hans l

  • #3
Dus niet een kabel los maar de schakelaar zelf?
Kan ik daar zelf als leek snel achterkomen of dat zo is. En ook welke het is?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Door alle mogelijke combinaties van standen van de verschillende schakelaars te proberen, kun je met wat logische redenatie de boosdoener wel opsporen.

Gezien je zelf aangeeft dat je kennis over wisselschakelingen niet meer zo vers is, zou ik de schakelaars een voor een uitbouwen en doormeten met een doorgangstester of multimeter.
 

Kjiratsiekoedel

  • #5
Draadje los?

met de sloop van mijn huis ben ik wel een paar losse draden in kroonstenen&schakelaars tegengekomen. Kan op een gegeven moment ook geen contact meer maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu