Muur metselen om 1,5m hoogteverschil in tuin op te vangen

Mazes

 • #1
Goedemorgen,

Onze achtertuin ligt tegen tegen een kleine heuvel die ongeveer 1,5 meter hoger is. Op dit moment loopt het met een hoek van ongeveer 40 graden omhoog aan het eind van onze tuin.
Nu zijn we van plan om daar een overkapping neer te zetten en die helling neemt veel ruimte in en is moeilijk mooi af te werken.
Nou is het uiteraard mogelijk om dit verschil met betonnen L-elementen op te vangen, maar dit vinden we niet zo fraai en het plaatsen is nogal prijzig.

Daarom de vraag: Is dit veilig op te lossen met een gemetselde muur? De muur zal niet breder dan 4 meter en hoger dan 1,5 meter zijn en we kunnen aan weerszijden wel haaks een korte muur metselen van +/- 1 tot 1,5 meter diep.

Is het daarnaast i.v.m. vochtdoorslag nodig om er bijvoorbeeld een spouwmuur van te maken of zijn daar makkelijker oplossingen voor/is het niet nodig?
Wat wel relevant kan zijn: 3x per jaar rijdt er op +/- 3 meter afstand een tractor langs.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Nee, een gemetselde steens muur voldoet niet op sterkte.
  Of je moet deze veel dikker maken
  1500 mm grond keren met een tractor erbij is behoorlijk.
   

  Edwinnn

  • #3
  Dit zie ik hier in het dorp op verschillende plaatsen. Gaat bijna nooit goed, gemetselde muren scheuren, gaan overhellen of raken ontzet. Bedenk ook hoeveel druk hier op komt te staan als in een natte periode de grond verzadigd is met water. 30 cm beton gaat wel goed. Of dubbele muur met er tussen 10 cm beton. Dat zijn althans varianten die ik hier na 25 jaar nog overeind zie staan. Alles wat minder stevig is bezwijkt op den duur.
   

  Mazes

  • #4
  Bedankt voor jullie reacties.. Ik denk dat ik dan toch maar die L-elementen ga overwegen. Veel alternatieven zijn er niet of wel?
   

  Impie

  • #5
  Voor deze situatie niet nee. Overigens kun je nog wel overwegen om baksteenstrips op het beton te lijmen. Dan heb je toch nog het uiterlijk waar je naar op zoek was met de structurele integriteit van de L-elementen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu