Muren nieuwbouwwoning

Steef80

 • #1
Hallo,

Binnenkort wordt onze nieuwbouwwoning opgeleverd. Wij zouden graag in het hele huis gladde muren willen. Ik heb begrepen dat glad stucen een mogelijkheid is maar dat er hier vrijwel zeker zetscheuren gaan ontstaan.

Als alternatief ben ik naar een behangspeciaalzaak geweest. Daar werd mij patent vlies gedaviseerd. Volgens de adviseur zorgt dit voor compleet gladde muren en is het makkelijk aan te brengen. Zelf kwam ik na onderzoek uit op Vario vlies.

Ik zou graag willen weten wat de verschillen zijn tussen patent en variovlies.
Daarnaast vraag ik me af of bv variovlies en daarna overschilderen een even strak resultaat geeft als stucwerk? Gaat Vario vlies en nieuwbouwmuren samen qua vocht? Welke dikte is aan te raden voor gestorte betonnen muren? Is het zelf aan te brengen of kan dit beter door een vakman gebeuren?

Hopelijk kunnen jullie mij adviseren, ik kom er nl niet meer uit!

Alvast bedankt.

Steef
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
  Om met het laatste te beginnen: laat het over aan de vakman. U ziet nu al bij de vraag "wat moet ik toepassen", door de bomen het bos niet meer.

  Heeft u het nog niet over ondergrond preparatie en verwerking van vlies

  Het verschil tussen de door u genoemde producten zit hem veelal merendeels in de kassabon, afhankelijk van de gekozen uitvoering. Verder geen echte verschillen. Beide zijn goed te schilderen en droog afstripbaar, maar kunnen nooit de minerale uitstraling van een gladgestucte muur behalen. Dat hoeft ook niet, omdat een goed geschilderde vlieswand er perfect uitziet, en u camoufleert krimpscheuren van de wanden.

  Bouwvocht in muren moet tot 4 % zijn teruggebracht om risicoloos wandbekleding aan te kunnen brengen. Dit meet u met een Proti- of humiditeitsmeter ( die u naar alle waarschijnlijkheid niet hebt, een goede wandbekleder wel).

  De dikte van betonnen muren is niet van invloed op het aan te brengen vlies. De ondergrond moet altijd schoon, vlak , droog en vetvrij zijn.
   

  Steef80

  • #3
  Bedankt voor het antwoord. Met de dikte doelde ik op de dikte van het Vario vlies behang. Het zijn nieuwe gestorte muren die behangklaar worden opgeleverd. Zou Vario vlies van bv 150 gram dan voldoende zijn? Of is een andere dikte aan te raden?

  Alvast bedankt!
   

  Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
  Zoals ik al schreef: de dikte is niet van belang, maar wel de ondergrondbehandeling, dus behalve de normale voorwaarden ook het voorstrijken en dergelijke. Behangklaar wil niet zeggen dat u er direct met een rol vlies tegenaan kunt.

  Beton van 1 meter dik kunt u ook met zowel met dun of dikker glasvlies behandelen. Bovendien mogen gestorte betonwanden geen krimpscheuren vertonen als deze volgens voorschrift zijn gestort en getrild. Grindnesten en luchtkamertjes kunnen wel voorkomen.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Betonnen casco's scheurennormaal gesproken niet
  Als er scheuren onstaan is dit in de hoeken waar lichte scheidingswanden aansluiten op het betonnen casco.

  hier kan de stucadoor een dilatatie maken (insnijden)
  en kitten zodat de wanden mooi strak blijven.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu