Muren glad krijgen

Amateurke

  • #1
Binnenkort verhuizen wij naar een woning van 27 jaar oud, het pleisterwerk verkeerd nog in vrij goede staat.
Daar we alles zouden willen schilderen zou ik ik eerst de muren superglad willen krijgen na hier en daar wat reparaties uit te voeren(boorgaten en barstjes).
Hoe zou ik dit het best aanpakken :?:

Dank bij voorbaat.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
Eerst de muren eens goed afwassen.
Uitplamuren met een kwaliteits-acrylplamuur lijkt mij hier de beste oplossing! Daarna fijntjes opschuren met korrel 220. Ontstoffen, voorstrijken en afwerken met verf naar keus.
 

H@ns

  • #3
Met een pleister voor gladde afwerking die in dunne laagdikte opgebracht kan worden (tot 2mm) bijv. Fix & Finish.

Als de muren verder strak zijn dan kun je het beperken tot de scheurtjes en gaatjes en die opvullen met gewone pleistergips of een vulmiddel op gipsbasis.

Vullen, afstrijken, laten aantrekken, met een vochtige spons (dus niet nat) opschuren en na droging evt. nog vlak schuren met schuurgaas.

Je keuze is ook afhankelijk van de verdere afwerking en de staat van de pleisterlaag...
 

Chathanky

  • #4
Scheuren en barsten iets uitkrabben, dit voorkomt dat ze snel weer terug komen, de afwerking is al aangegeven.
 

Amateurke

  • #5
Heb contact opgenomen met een verf en decoratiewinkel hier in de buurt en heb die naar het huis laten komen kijken voor een kleurenadvies en om de muren te bekijken.

De raad die ik kreeg was grote fouten die met het blote oog zichtbaar zijn al herstellen met een zachte fijne pasta, muren al grotendeels vlakstrijken met die pasta en daarna inderdaad schuren met korrel 180 of 220, dan een primer opzetten waar reeds bindmiddel inzit.

Dan met een zware werklamp (verstraler) langs de muur schijnen zodat alle oneffenheden zichtbaar worden (schaduw) en die dan nog bijwerken.

'K ben benieuwd.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #6
En dan ga je na de eerste primer of verflaag nog wat verder mogen plamuren.
Dan pas komen alle oneffenheden tot hun recht :roll:
 

Amateurke

  • #7
Ik ben nu bezig de muren aan glad maken en moet zeggen dat het aardig lukt,wel een prutswerkje met redelijk wat schuurwerk en stof in mijn oren :shock:.

Nu zit ik zo te denken dat als ik ga beginnen schilderen er een addertje onder het gras gaat zitten, n.l. dat ik vlekken ga krijgen waar oud en nieuw bezetsel elkaar overlappen. Plaatsen waar nieuw bezetsel zit is het wel zeer dun.

Er komt wel een degelijke gronverf eerst op (optiprim van Bosh denk ik) en de afwerklagen gaan ook van Bosh zijn, dit gaat me aardig eurootje kosten, en zou daarom toch zeker willen zijn van een mooi eindresultaat.

Wat denken jullie :?:
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #8
Plamuur zo goed mogelijk uit , en dan je optiprim zetten. Dan pas ga je de nog niet mooi uitgeplamuurde overgangen duidelijk zien. Nog maar eens uitplamuren en een tweede laag optiprim erover zetten. Dan pas afwerken met je eindlagen (optimat? :mrgreen: )
 

Amateurke

  • #9
'K ben aan wa begonnen. :shock:
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #10
Maar neen Amateurke, 't is een kwestie van goed voorbereiden.
Daarna gaat alles vanzelf, echt waar. :lol:
De voorbereiding is het meeste en vaak ook het lastigste werk.
 

Amateurke

  • #11
Tegen wie zegt het, ben al bijna twee weken bezig met plamuren en schuren :? (living, keuken, inkom + traphal, wc, badkamer, vier slaapkamers).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu