Mos en lekkage

Remcoow

 • #1
Zie foto
De gescheurde pan moet vervangen worden. Maar ik zie ook behoorlijk wat mosgroei
Mag ik dit weghalen of beschadig ik hiermee de pannen en worden ze dan poreuzer?

Op de andere foto heeft de mos gezorgd voor een gat tussen de pannen ( het lijkt alsof de pan opzij geduwd wordt). Kan dit voor een lekkage zorgen en Kan ik dit ook zo weghalen?

20211005_175002.jpg 20211005_175400.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Zou het mos lekker laten zitten. Kan geen kwaad maar is juist goed voor allerlei insecten en vogels. Zoals je zelf aangeeft beschadig je de pan snel, na schoonmaken moeten ze geimpregneerd worden. Deze handelingen (met name het schoonmaken) zijn overbodig

  De kapotte pan uiteraard wel vervangen. Als de pannen versleten zijn, en er ligt geen goede folie onder, kan je overwegen ze te vervangen of er alsnog een folie onder te leggen om het lekwater tegen te houden.
   

  Edwinnn

  • #3
  Als je de pannen schoonmaakt (soms doet men dat met een hogedrukspuit) ruw je het oppervlak op. Dat vormt een goede aanhechting voor nieuw mos en atmosferische vervuiling; je bent na een paar jaar dan weer terug bij af (tenzij je impregneert, maar ook dat is geen wondermiddel, zeker niet bij een dak in de schaduw of onder bomen).
   

  Remcoow

  • #4
  Bedankt voor jullie reacties.
  De gescheurde pan gaan we zeker vervangen. Dan kan ik meteen kijken hoe het zit met folie (of die er wel of niet onder aangebracht is)

  Op de tweede foto waar op de pan ingezoomd is zit naast het mos (rand pan) een gat. Daar loopt nu het water in en je ziet dat de pan daar naar buiten geduwd is. Is het verstandig dat stukje mos te verwijderen en proberen de pan terug te duwen naar oorspronkelijke pe of opvullen met iets?
   

  Edwinnn

  • #5
  In ieder geval even eronder kijken of de panlatten niet rot zijn.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Kan geen kwaad?

  Als een gootje van de pan dicht of vol staat kan het regenwater achter de pan komen.

  IMGP0715.JPG
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Als het daardoor kan lekken is het wel verstandig om het weg te halen, maar ik zou alleen die gootjes dan schoonmaken (met een handborstel). De rest van het mos en aanslag lekker laten zitten. Om de gootjes/panaansluitingen te kunnen schoonmaken moet je ze wel los halen, dus dat is best veel werk.
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  1
  2
  7
  10
  1
  2
  4
  4
  2
  2
  4
  1

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu