Minimale opleg balklaag 7cm voldoende?

Rammstein

  • #1
Ik zou graag extra verdieping bijplaatsen om van onze zolder ook slaapkamers te kunnen maken. Wij hebben echter een vrij oud huis (1910) en dus zijn dit nog steens gemetselde muren van 16 cm dik. Ook de scheidingsmuur met mn buur is zo opgebouwd. Nu moet ik wel gaten in de muur kappen voor deze balken te kunnen opleggen, maar omdat ik bang ben dat ik door de muur zou kappen waar langs de andere kant mn buur zijn slaapkamer is, zou ik de helft van de muur willen uitkappen zodat langs de ene kant de steen er mooi helemaal uit is. Dan heb ik wel een oplegging van een 7 cm, de balken zijn 20 hoog. Is dit voldoende?

PS : de overspanning is om en bij de 3,5 meter
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarschijnlijk zijn de muren gemetseld met kalkspecie, ik ben bang dat u toch bij de buren uitkomt als u gaat hakken.
Het lijkt me beter een paar balken tegen de muur te bevestigen en daar met behulp van raveeldragers de andere balken aan op te hangen.
 

Rammstein

  • #3
Bedankt voor je antwoord.

Ik heb echter bij de buur eens gaan horen. Hij zei dat het niet zou erg zou zijn mocht zijn pleisterwerk een beetje scheuren, daar hij deze winter toch opnieuw gaat behangen. Tis ook zowat een klusjesman en hij maakt er geen probleem van om dan eventueel de scheuren in zijn plaatsterwerk te herstellen.

Hiermee zou ik dus toch liever de balken inmetselen, omdat een balk onder de bestaande balken vrij moeilijk is daar het plafond anders veel te laag zou komen.

Is 7 cm inmetselen genoeg of is dit te weinig voor een ingemetselde balk?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wat ik beschrijf is geen balk onder de nieuwe balken maar een balk tegen de muur en de nieuwe balken er tussen in hangen met behulp van raveeldragers.

Raveeldrager.
 

Rammstein

  • #5
Ow, ja nu snap ik het volledig. ik had het verkeerd begrepen.

En met wat wordt die balk dan in de muur verankerd? Ik veronderstel met keilbouten of chemische verankering?

Echter, de buur zat er tniet echts met in mocht pleisterwerk een beetje beschadigd zijn, dus zou ik eventueel toch kunnen inkappen. Maar ik heb ergens gelezen dat ze dan eigenlijk 10 cm moeten ingemetseld worden. Is mijn 7 cm dan te weinig of lukt dit ook nog?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Ik zou toch gaan voor een balk op de muur met raveeldragers. Ten eerste lijkt het mij veel makkelijker en ten tweede, nu zegt de buurman waarschijnlijk dat een paar scheurtjes niet uitmaken, stel je gaat dwars door de muur heen, dan heb je wellicht wel een probleem met de buren. Ik zou een dergelijk risico op conflicten niet willen lopen. Zeker niet als er een goed alternatief is.
 

Rammstein

  • #7
Hey,

Ik heb vandaag eens gekeken om er een balk tegen te plaatsen, MAAR ...

De muur staat wel muur recht in (vliegt niet) maar er zitten wel serieuze golvingen in, zodoende dat als ik er een balk tegenhoudt er in het midden tussen de muur en de balk 3 cm ruimte overblijft... dit is ook niet de bedoeling denk ik?

Wat betreft het buur probleem:-) Ik heb een vriend die pleisterwerken doet en wil eventueel de schade komen repareren, en mijn buur is echt wel een prima kerel. Wij hebben destijds ook niet moeilijk gedaan toen hij zijn huis verbouwde dat hij her en der gaten los door de muur boorde. Voor de balken zou ik niet doorheen de muur moeten maar het pleister kan uiteraard altijd een beetje scheuren of afbrokkelen. Maar dan zit ik nog steeds met de vraag of 7 CM opleg voldoende is, want meer kan ik niet gaan of ik ga gegarandeerd de muur langs mijn buur zijn kant zwaar beschadigen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Als de muren met kalkspecie zijn gemetseld gaan er meer stenen los zitten dan alleen de uitgekapte stenen.

Ik begrijp niet wat u tegen een balk aan de muur hebt.
De golven kunt u opvangen met vulstukken en het totale werk is sneller klaar en stabieler dan uitkappen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Alleen het risico al dat je door de muur heen gaat.... Ga gewoon voor de makkelijkste manier met de minste risico's. Niet uithakken dus.

Uithakken valt altijd vies tegen. Dat is meer werk dan het plaatsen van een balk met raveeldragers. Daar komt bij dat het plaatsen van een balk veel minder kans op beschadigingen en dus herstelwerk met zich meebrengt.
 

Millew

  • #10
Een kromme muur komt juist heel goed uit. Het meeste balkhout in de DHZ-winkel is vaak ook krom. :lol:

Volgens de Nederlandse voorschriften is 7 cm te weinig. Daarbij vraag ik mij wel af of 7 cm oplegging constructief slechter zou zijn dan een oplegging met raveelijzers op een langsbalk tegen de muur.

Of 7 cm constructief genoeg zou kunnen zijn, hangt ook af van van de belasting per oplegpunt en de balkbreedte. Aangezien deze niet bekend zijn en ook niet te berekenen zijn met de door jou aangereikte gegevens, kan je vraag niet worden beantwoord.

Heb je je ook al afgevraagd hoe je de balken met beide einden in de muur krijgt? Dat gaat niet lukken als je ze aan één kant niet kan doorsteken.
 

Rammstein

  • #11
In het midden staat een muur waar ik helemaal losdoor kan breken, dit is een binnenmuur, dus de balk erin krijgen is geen probleem.
 

Sjaan Smit

  • #12
Ik zou 7 cm gewoon nooit gokken,minimaal 10 zoals je zelf al aan gaf...maar 10 kan toch ook wel als die muur 16 is??
 

Rammstein

  • #13
Als ik het 10 cm wil inkappen is het probleem dat ik de volgende streklaag ook een heel deel moet afkappen, en dan gaan er gegarandeerd vele steen loskomen bij de buur. Zou het doen om de schade te beperken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu