Minimaal vermogen gloeilamp dimmer

Jozef62

  • #1
Er is al heel wat informatie over dimmers beschikbaar, maar ik houd toch nog een vraag over.

Ik heb een armatuur waarin 8 gloeilampen van 40W zijn opgenomen. Om die lampen te dimmen is een gloeilamp dimmer (R aanduiding) van 60-400W ingebouwd.

De dimmer dimt onvoldoende voor de lage lichtsterktes. Als ik het licht wil minimaliseren heb ik drie smaken: uit, of flikkerend maar dan toch al flink licht of teveel licht. De overgang van uit naar een beetje licht bereik ik niet.

Is het probleem te verhelpen met een dimmer met een lager vermogen dan de 60W ondergrens die nu geïnstalleerd is?
Zo ja, is dan een ondergrens van 40W voldoende om de lampen naar 'nagenoeg uit' te kunnen dimmen, of kan ik dan beter een nog lagere ondergrens aanhouden?

Of moet ik een andere lamp aan gaan schaffen als ik minder licht wil? :?

Bij voorbaat mijn hartelijke dank voor jullie aandacht en een reactie.

Met vriendelijke groet,
Jos
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #2
Gloeilampen hebben een hoog vermogen en zijn daarmee makkelijk te dimmen met goedkope dimmers. Zoals je her en der kunt lezen zijn er fase aansnijdimmers en fase afsnijdimmers. Ik ben geen expert maar dat komt overeen met TRIAC of MOSFET (transistoren).

Die laatste zijn met lage vermogens heel goed te dimmen. Als je bijvoorbeeld LED lampen neemt, dan moet je dimmer zeker een minimaal vermogen van maximaal een paar watt ondersteunen. Maar dimmen naar 40W voor liefst 8x40W vermogen, dan heb je per lamp denk ik best een aardige dimfunctionaliteit.

Het kan altijd beter natuurlijk, maar volgens mij kunnen de echte LED dimmers die zo laag kunnen weer geen hoge vermogens aan (320W is dan zeker te veel).
 

Jozef62

  • #3
Beste Helpmnkoelkastisstuk :) ,

Dank voor uw reactie.
Ik heb begrepen dat het dimmen van gloeilampen inderdaad niet het meest ingewikkeld is. Maar toch, mijn 8x40 Watt lampen komen er met de huidige 60-400 Watt dimmer te hard in. Zit hem dat echt in de ondergrens van de huidige dimmer van 60W?

Ik heb gisteren nog even naar een enkele gloeilamp met een snoerdimmer gekeken, en die was keurig van donker naar licht gloeiend tot duidelijk lichtgevend te regelen. Dat zou ik met de 8 gloeilampen tegelijk ook willen. Zou toch bijna makkelijker moeten zijn dan een enkel lampje als het gaat om het knijpen van het vermogen?

Groeten,
Jos
 

Blauwbloes

  • #4
Gloeilampen zijn ohmse belastingen en vormen uiterst zelden een dimprobleem. Ik heb de indruk dat die dimmer zelf het probleem is. Vervangen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu