Minder dikte voor mijn vloerverwarming over - mogelijkheden

Mager

  • #1
Hallo,
Ik wil vloerverwarming aanleggen in mijn woonkamer. De bestaande vloer is een betonvloer van ca. 10 cm met daaronder 5 cm tempex en daarop een smeervloer. Ik had gedacht een nat bouwsysteem aan te leggen. Ik heb de smeervloer echter verwijderd, maar heb minder dikte voor mijn vloerverwarming over als verwacht. Nu heb ik denk ik drie mogelijkheden, namelijk:
- het verwijderen van de betonvloer,
- proberen (plaatselijk) 2 tot 3 centimeter van mijn betonnen vloer af halen
- een droog bouwsysteem leggen.
Ik ben me gaan verdiepen in droog bouwsystemen en kom eigenlijk als enigste nadeel tegen dat het duur is. Als je echter de prijs van een droog bouwsysteem afweegt tegen het verwijderen van de betonnen vloer en het opnieuw aan brengen hiervan met de juiste isolatiematerialen denk ik dat het prijsverschil nog wel eens mee zou kunnen vallen.
Kan iemand mij adviseren aangaande droog bouwsystemen:
Zijn er nog meer nadelen dan de prijs?
Er zijn verschillende leveranciers en systemen. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende systemen?
De afwerking bestaat deels uit tegels en deels uit een eiken vloer (multi-plank).
Groet,
Gerard[/list]
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Mager schreef:
....Ik ben me gaan verdiepen in droog bouwsystemen en kom eigenlijk als enigste nadeel tegen dat het duur is. .....Er zijn verschillende leveranciers en systemen. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende systemen?
De afwerking bestaat deels uit tegels en deels uit een eiken vloer (multi-plank)
Je had m.i. beter die dekvloer kunnen laten liggen en daarin vloerverwarming kunnen infrezen. Dat was verreweg de voordeligste manier geweest.
WAT is duur bij een droogbouwsysteem en welke systemen vergelijk je dan?
Een goed droogbouwsysteem biedt een snelle, gelijkmatige opwarming van je vloer en isolatie t.o.v. je ondervloer.
Groot voordeel van droogbouwsystemen is het gewicht: van groot belang bij toepassen over houten vloeren.
Daarnaast bieden diverse systemen ook een hoge geluidsisolatie: dat is weer van belang bij toepassingen in appartementen.

Bij het monteren van tegels zul je een lastenverdeellaag moeten aanbrengen, want over de meeste droogbouwsystemen kan je niet zondermeer tegels verlijmen.
Multi-plank eiken vloeren kunnen meestal wel zondermeer over een droogbouwsysteem gelegd worden.

Droogbouwsystemen zijn er vanaf 1,5 cm opbouwhoogte, dus het is afhankelijk van de beschikbare hoogte welk systeem je zou kunnen toepassen.

Maar als je alleen maar tot de conclusie komt dat droogbouwsystemen duur zijn, vergeet het dan maar, want "goedkope" droogbouwsystemen bestaan er niet.
Mager schreef:
Ik heb de smeervloer echter verwijderd, maar heb minder dikte voor mijn vloerverwarming over als verwacht.
En dit begrijp ik al helemaal niet....slopen, voordat je je de gevolgen realiseert....en nu voor hogere kosten komt te staan.
 

Mager

  • #3
Bedankt voor je reactie.

Infrezen heb ik overwogen, maar was bij mij geen optie omdat de originele vloer uit 2 cm dikke massief eiken planken bestond met daaronder een vezelplaat van 7 mm. Een multiplank geschikt voor vloerverwarming is 16 mm dik, dus had ik hieronder nog een extra laag van ruim 1 cm nodig om op hetzelfde niveau te komen. Dit komt de warmtegeleiding niet ten goede.

Voor aanvang van de sloopwerkzaamheden heb ik in een hoek de smeervloer verwijderd en kwam op bijna 8 cm beschikbare hoogte, wat mijn inziens voldoende zou moeten zijn. Na het verwijderen van de smeervloer bleek dat de onderliggende betonvloer allerminst vlak is, en plaatselijk maar 5 cm beschikbaar is.

Ik heb ondertussen een offerte ontvangen voor een droog bouwsysteem. Ik heb eerder gelezen dat de prijs ca. 2 tot 3 keer hoger is dan een nat bouwsysteem, wat ik nog wel acceptabel had gevonden. De offerte die ik heb ontvangen zat echter dicht tegen de 5 cijfers.

Aangezien het probleem plaatselijk is, ga ik van het weekend eerst proberen om met een vloerfrees voldoende dikte te creëren. Samen met een iets hoger bovenkant vloer peil, denk ik dat dit moet lukken.
Wat is de minimale dikte benodigd voor een systeem met slangen op bouwnetten met daaronder een ASV4-folie?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu